Osigurajte si aktivne sastojke prehranskim dodacima

S obzirom na to da živimo u vrlo brzom i dinamičnom vremenu u kojom nerijetko nemamo vremena jesti zdravu i raznovrsnu hranu koja je bogata vitaminima, sve veći broj ljudi poseže za prehranskim dodacima. To su dodaci prehrani koji tijelu daju važne i nužne aktivne tvari koje pospješuju njegov normalan rad pa tako pomažu kod problema s prostatom, imunitetom, slabošću i umorom i slično. 

Njihovo korištenje postalo je posebno popularno u posljednjih nekoliko godina te su brojna istraživanja i dokazala njihovu učinkovitost. Ipak, s njihovim korištenjem treba biti oprezan pa u nastavku donosimo neke od ključnih činjenica koje je dobro znati.

Kada krenuti s prehranskim dodacima

S obzirom da su prehranski dodaci zapravo oni u kojima se nalaze koncentrirani hranjivi sastojci njih je ključno uzimati u doziranom obliku kako se ne bi poremetio prirodni balans u tijelu. Također, bilo bi poželjno prije uzimanja prehranskih dodataka konzultirati se sa svojim liječnikom.

Prehranski dodaci za bolje zdravlje
Prehranski dodaci su dodaci prehrani u obliku vitamina, minerala, masnih kiselina, aminokiselina, vlakana, biljnih ekstrakata

On će vas na temelju određenog zdravstvenog problema kao što su primjerice problemi s prostatom uputiti na uzimanje nekih konkretnih. U toj procjeni najčešće se pacijenta najprije upućuje na laboratorijske pretrage, nakon čega se određuje vrsta i doza dodataka prehrani.

Indikacije za nadomjestak vitamina i minerala

Kao što je ranije navedeno, liječnici su ti koji na temelju rezultata laboratorijske dijagnostike upućuju pacijenta na uzimanje prehranskih dodataka. Neke od najčešćih indikacija za njihovo uzimanje su:

  • Oslabljen imunitet
  • Učestale infekcije
  • Anemija
  • Smanjen apetit
  • Grčevi u mišićima
  • Umor, slabost, iscrpljenost
  • Potištenost, nesanica
  • Sporo zacjeljivanje rana
  • Problemi s prostatom

Oprezno doziranje dodataka prehrani

S obzirom na to da je unos prehranskih dodataka u vidu vitamina i minerala vrlo složen proces koji treba voditi liječnik i to s obzirom na specifične potrebe svakog pacijenta, nužno je dobro odrediti doze kako oni ne bi štetili organizmu i zdravu. U tom smislu je vrlo važno znati da se vitamini A, D, E i K nikada i nipošto ne smiju uzimati u dozama koje su veće od onih koje je preporučio liječnik. 

Kada uzimati vitamine i prehranske dodace?

Također, preporučljivo je izbjegavati one prehranske dodatke koji u svom sastavu imaju više od 60 % preporučene dnevne doze određenog vitamina ili minerala. Tome je tako jer dio vitamina i minerala u tijelo unosimo i hranom te u slučaju uzimanja prehranskih dodataka u visokim dozama može doći do unosa previše vitamina ili minerala što svakako nepovoljno utječe na organizam i zdravlje.

Postovi iz iste kategorije: