T-shirt kratke majice osvojile su svijet

T-shirt kratke majice omiljen su izbor odjeće za mnoge ljude u mnogim prigodama, bilo da se radi o toplijoj verziji potkošulje u hladnim zimskim mjesecima, odjeći za rad i trening ili pak odabiru za uživanje i odmor.

Svoje korijene vuku tek iz nedavne povijesti – prve kratke majice u tom stilu počele su se nositi kao odjeća tek prije manje od sto godina. Ipak, bez obzira na to, danas su one nezaobilazan dio svakog ormara, bez obzira na dob, spol i interese.

Kratka povijest ovog zanimljivog komada odjeće

T-shirt kratke majice do kraja 19. stoljeća bile su dio muškog donjeg rublja, nešto poput potkošulje danas, koji nije bio nošen tako da se vidi. One su zapravo nastale kada je, radi slobode pokreta, dotadašnje standardno jednodijelno donje rublje podijeljeno u dva dijela – primarno se takvo donje rublje dijelilo rudarima i lučkim radnicima.

Početkom 20. stoljeća kratke majice postale su dio odjeće koje je svojim mornarima dijelila američka mornarica te se na brodovima i u podmornicama mornare često moglo zateći kako rade samo u takvim kratkim majicama zbog vrućine, ali i održavanja čistoće odore. Do vremena Velike depresije, izraz T-shirt udomaćio se te je ušao u Merriam-Webster rječnik. A T-shirt kratke majice postale su dio svakodnevne radne odore na imanjima, rančevima te u svim fizički zahtjevnim poslovima gdje je određena doza skromnosti bila potrebna, odnosno gdje radnici nisu mogli raditi goli do pasa.

Rast popularnosti kratkih majica

T-shirt kratke majice postale su popularne kao dio odjeće tek u drugoj polovici 20. stoljeća, a iako su se i do tada nosile u javnosti, kratke majice nisu bile odjevni predmeti koji su se nosili u slobodno vrijeme, van rada ili sporta. Ipak, status kao svakodnevnog odjevnog predmeta, prema nekima, zacementirao je Marlon Brando koji je u svojoj ulozi u filmu Tramvaj zvan žudnja nosio upravo kratku majicu.

Nakon toga polako su se počele širiti među populacijom, počevši s mladim buntovnicima i zaigranim dječacima, pa polako prelazeći i u žensku modu u kojoj su do tada dominirali dugi i tri-četvrt rukavi. Najveću popularnost doživjele su tijekom 80-ih godina, kada je trend bio nositi odjeću sa zanimljivim, odvažnim i buntovničkim natpisima.

Postovi iz iste kategorije: