Dječji bicikli za velike avanture

Vožnja bicikla velik je korak u životu svakog djeteta. Često je znak odraslosti s kojom se dijete može ponositi među svojim vršnjacima, a lijep i brz model značka je koju djeca ponosno nose. Ipak, iako djeca vožnju biciklom često vide kao zabavnu avanturu i odličan način da pred svojim prijateljima pokažu svoje znanje i vještine, ona također skriva i razne opasnosti kojih su pak svjesniji odrasli.

Kako bi vožnja bila što sigurnija vrlo je bitno uložiti u sigurnosnu opremu poput kaciga i štitnika te reflektirajućih oznaka, no osnovnu bazu pak čine vještina vozača i dječji bicikli ispravne veličine.

Prvi bicikl

Prije no što se odlučite za kupovinu prvog pravog dječjeg bicikla, bitno je razviti neku motoriku i osjećaj ravnoteže kod djeteta. Za to u najbolji dječji bicikli „guralice“, koji se pokreću guranjem umjesto pedaliranjem te nemaju pomoćne kotačiće. Oni će pomoći će u bržem svladavanju vožnje pravog bicikla, jer će postepeno i na sigurniji način s manje padova, razviti kod djeteta potrebni osjećaj za ravnotežu.

Dječji bicikli

Oni čine odličnu početna opcija jer su lagani za nošenje i nemaju mehaničkih dijelova, pa ih lako možete ponijeti sa sobom i ne traže posebno održavanje. Prelazak na „pravi“ model biti će lakši, te u većini slučajeva kupnja modela s pomoćnim kotačima neće biti potrebna.

Dječki bicikli po mjeri

Bez obzira kupujete li pravi dječji bicikl ili „guralicu“, veoma je bitno da odaberete onaj prave veličine. Dok je kod guralice bitno da dijete punim stopalom može zagaziti na pod, kod klasičnih modela situacija je nešto drukčija. Najlakše je, naravno, povesti dijete u kupnju kako bi isprobali određeni model na licu mjesta. Dijete bi trebalo bez problema moći doseći volan te u tom položaju s oba stopala vršcima prstiju doseći pod.

Ako pak niste u mogućnosti povesti dijete u kupnju, veličina se može izračunati i po visini djeteta – za dijete visoko 88 cm prikladna je veličina kotača od 12“, a za od prilike svakih 8 cm visine dodaje se po 2“ na veličinu kotača. Imajte na umu da su te mjere relativne. Također, dječji bicikli su uglavnom podesivi, odnosno lako možete podesiti sjedalo i volan pa ne biste trebali imati problema oko prilagodbe.

Postovi iz iste kategorije: