Sistemi zalijevanja zazelenit će vaš vrt

Toplo vrijeme gotovo je iza ugla, a s njime nam se bliže i pripreme za novu poljoprivrednu sezonu. Bilo da se poljoprivredom bavite ozbiljno ili pak vrt uzgajate tek toliko za vlastite potrebe ili si možda želite priuštiti lijep i zelen travnjak ili u vlastitom dvorištu, sigurno znate kako je sistem zalijevanja u poljoprivredi danas gotovo nezaobilazan dodatak.

Sve duža sušna doba i vruća ljeta zakomplicirali su bilokakvu poljoprivredu ili vrtlarenje koji ne uključuju svakodnevno zalijevanje, koje je nezaobilazan posao cijelo ljeto te dobar dio proljeća.

Dobro planiranje je pola posla kod vrtlarstva

Iako kada su u pitanju sistemi zalijevanja vremena za ugradnju uvijek ima, pažnju je prije svega potrebno posvetiti planiranju. To znači da je na prvom mjestu pronalazak pouzdanog izvora vode, koji će moći pokriti vaše potrebe čak i u sušna doba. Što je pouzdan izvor vode ovisi ponajprije o tome kolika je potreba za vodom. Nekom manjem vrtu dosta može biti i bunar ili podzemni izvor, dok je za velike površine prikladniji priključak na veći sustav koji je u mogućnosti osigurati dovoljno vode svaki dan.

Iako najjednostavnije rješenje, kišnica predstavlja veoma neučinkovitu i nesigurnu opciju, jer zahtijeva dovoljno kiše tijekom sezone, kao i velike spremnike u kojima ju možete čuvati. A čak i tada, vaš sistem zalijevanja ovisi o padalinama tijekom sušnije sezone.

Prilagodite sistem zalijevanja svojim potrebama

Jedan sistem zalijevanja možda će biti odlično rješenje za vrt, ali veoma loše rješenje za travnjak ili voćnjak. Isti sustav može biti odličan izbor za susjedov vrt, a u vašem napraviti tek manju razliku, a razloga za to može biti mnogo. To znači da ne možete tek tako koristiti isti onakav kao što koristi vaš susjed. Bitno je da u obzir uzmete vrstu tla i nagib, veličinu prostora koji treba zalijevanje kao i biljnu vrstu koja tamo raste.

Generalno, za travnjake i prostore na kojima je vizualan aspekt bitan, pogodniji su sistemi s raspršivačima, jer ih je lakše uklopiti u prostor te su gotovo neprimjetni. S druge strane, mobilni sustavi odlično su rješenje za velike površine, a sistemi kap-po-kap najpopularnije su rješenje u vrtovima jer nude pouzdanost, lako se mogu ukloniti na jesen te su cjenovno najpristupačniji.

Postovi iz iste kategorije: