Motorističke kacige su nužna oprema za vožnju

Bavljenje motociklizmom vrlo je zahtjevan sport ili hobi, a osim što su ulaganja u njega vrlo visoka, posebno ukoliko posjedujete motocikl više kategorije, ono je i vrlo opasno. Kako biste se zaštitili od mogućih ozljeda vrlo je važno imati dobru motociklističku opremu čiji je najvažniji dio svakako motoristička kaciga. Ona štiti vašu glavu čije ozljede mogu biti i najkobnije. 

Upravo zbog toga je odabir ovog dodatka vrlo važan te u isti treba uložiti dosta vremena, truda, ali i novca.

Kako biste se zaštitili od mogućih ozljeda vrlo je važno imati dobru motociklističku opremu čiji je najvažniji dio svakako motoristička kaciga.

Upoznajte sve vrste motorističkih kaciga

Danas na tržištu postoji velik izbor modela pa brojni ne mogu odlučiti koji od njih odabrati. Kupnja motorističke kacige ovisi o stilu vožnje, vrsti motocikla koji vozite, ali i o vašim vlastitim željama. Ovisno o svim navedenim kriterijima razlikujemo sljedećih pet vrsta:

  • Zatvorena ili integralna 
  • Poluotvorena ili jet 
  • Otvorena 
  • Modularna 
  • Motocross 

Najprodavaniji modeli kaciga za vožnju motocikla

Kada govorimo o motorističkim kacigama i njihovom izboru tada se kao najpopularnije izdvajaju zatvorene ili integralne motorističke kacige koje pokrivaju cijelo lice ili barem većinu lica. Razlog njihove velike popularnosti nalazi se upravo u tome što pokrivaju velik dio lica i time motociklistima pružaju najbolju zaštitu u vidu sigurnosti, ali i u vidu vremenskih uvjeta. 

Osim toga, zatvorene imaju najbolju aerodinamiku te značajno smanjuju razinu buke u odnosu na druge modele.

Odaberite dobru veličinu za sigurnu vožnju

Kao i kod kupnje većine motociklističke opreme, tako je i kod kupnje motorističke kacige odabir primjerene veličine, uz sigurnosne parametre, najvažniji. Kako bi ona ostvarila svoju najvažniju namjenu, a to je zaštita vaš glave, ona mora dobro prianjati uz glavu. A sve kako prilikom udarca i pada ne bi došlo do dodatnog udaranje glave u kacigu, što se događa u slučaju da je kaciga prevelika ili pak neudobnosti i većih ozljeda ukoliko je premala. 

Kako biste izabrali onu najprikladniju, svakako je dobro potražiti je u specijaliziranim trgovinama motociklističkom opremom u kojima vam svojim stručnim savjetima, znanjima i iskustvom mogu pomoći djelatnici tih trgovina.

Kvaliteta kacige izvana i iznutra

Osim primjerene veličine, motoristička kaciga mora ispunjavati i ostale kriterije poput kvalitete izrade. U tom smislu valja birati modele čiji je vanjski sloj napravljen od kvalitetnih materijala poput kompozita, stakloplastike ili karbonskih vlakana. S druge strane, njezina unutrašnjost mora biti mekša, udobna i ugodna za nošenje. 

Tek kada pronađete motorističku kacigu koja ispunjava sve navedene kriterije, pronašli ste onu pravu.

Postovi iz iste kategorije: