SSL certifikat za sigurnost web stranica

Kod kreiranja web stranica vrlo je bitno znati nekoliko osnovnih stvari koje su vam potrebne. Glavne stvari koje morate kupiti prije kreiranja su domena, web hosting i SSL certifikat. Domena predstavlja internet adresu vaše web stranice, web hosting server na kojem će ona biti pohranjena, a SSL je sigurnosni protokol. Sve o tome čemu služi i kako radi SSL certifikat donosimo vam kroz daljnji tekst.

Što je SSL certifikat?

SSL certifikat (Secure Socket Layer) je TCP/IP protokol koji će se porinuti da podatci koji se upisuju na vašoj web stranici ne odu u krive ruke. On kriptira podatke i omogućuje njihov siguran prijenos do odgovarajućih firmi. SSL je posebno važan kod web stranica gdje se upisuju osobni i povjerljivi podatci korisnika ili podatci s bankovnih kartica. U današnjem svijetu gdje je internet kupovina postala standard, neophodno je imati SSL.

SSL stvara HTTPS

Jednostavno je prepoznati koristi li neka stranica SSL ili ne, prema adresi stranice. Ako stranica nema SSL, njena adresa počinje s HTTP. Ovo je manje siguran protokol, na kojem se hakeri mogu dokopati upisanih podataka na web stranici. Kada stranica ima HTTPS protokol, to znači da se upisani i poslani podatci kriptiraju za vrijeme prenošenja i ne mogu doći u krive ruke.

Vrste SSL certifikata

Postoje 3 glavne vrste SSL certifikata, a ovisno o vašoj web stranici ovisi koja vam je vrsta potrebna.

SSL Extended certifikat (EV)

Extended SSL certifikat je najpoznatiji, a web stranice koje ga koriste imat će u adresnoj traci dodan zeleni lokot. On pruža najvišu razinu sigurnosti i poželjan je kod svih web stranica gdje se upisuju kreditne kartice, kako bi vaši korisnici bili sigurni. 

Organization SSL certifikat (OV)

Organization SSL koriste organizacije, a web stranice koje ga koriste osiguravaju povjerenje i sigurnost svojih posjetitelja. 

Domain SSL (DV)

Domain SSL je najrasprostranjeniji za klasične web stranice, jer se izdaje u svega nekoliko minuta, bez provjere poduzeća ili organizacije, za razliku od prva dva certifikata. 

Gdje kupiti SSL certifikat?

SSL certifikat možete pronaći kod raznih registra domena i hosting poslužitelja. Jedan od najpoznatijih poslužitelja SSL-a je Studio4web, gdje možete registrirati i sve ostale potrebne stvari za web stranicu. SSL se iznajmljuje na period od mjesec dana na više, a njegova cijena opravdava vrijednost. Danas je SSL postao standard za sve web stranice, bilo da se radi o običnim blogovima ili web trgovinama. Ako želite povećati autoritet vaše domene i web stranice, tada je SSL najbolji način za to.

Postovi iz iste kategorije: