Kako računati ovulaciju kod žena?

Trudnoća je nešto što je mnogima veliki cilj, a teško ga je dostići. Žensko tijelo je jedan prekrasan, ali kompliciran mehanizam za kojeg često ne znamo kako točno radi. Hormoni su dio koji naveliko utječe na našu plodnost i to kako hoćemo ili nećemo doživjeti neke promjene, a ono što je bitno da shvatite je ideja da hormoni ne ovise samo o menstrualnom ciklusu.

Hormoni ovise o hrani, o okolišu, o stresu, o tome kakve preparate koristimo. Malo po malo, oni kreću u disbalans koji može pomicati menstruaciju, ali i ovulaciju, za par dana u svakom smjeru. Tada matematički računica više nije dovoljna i moramo se dobro informirati o dodatnim metodama računa ovulacije. Mnoge djevojke se pitaju kako računati ovulaciju, a mi  vam donosimo nekoliko najpoznatijih načina.

Načini za računanje ovulacije

Ako ste se ikad pitali kako računati ovulaciju, ovo je dio koji vas zanima. Bilo da računate ovulaciju zato što pokušavate ostati trudni, zato što želite znati kad da imate odgovoran odnos ili zato da budete sigurni kako je vaše tijelo zdravo i dobro funkcionira, metode su iste.

Možete ovulaciju računati klasičnim izračunom preko kalendara. On je dobar za žene koje inače imaju relativno stabilne i redovite menstruacije. Ideja se temelji na tome da je period od ovulacije do menstruacije uvijek 2 tjedna. Dakle, ako je menstruacija redovita, ona se može predvidjeti. Dva tjedna prije nje je uvijek ovulacija. Jednostavno!

Mjerenje temperature kod ovulacije

Drugi način je mjerenje temperature! Progesteron koji se luči kad uzrokuje ovulaciju ujedno mijenja našu temperaturu. Potrebno je da mjerite svoju temperaturu kroz dulji period kako biste znali koja je vaša normalna srednja temperatura, a onda ćete znati ovulaciju prepoznati kad je ona povišena. Obično je to tek za 0.3 ili 0.4 stupnja!

Tijelo tijekom ovulacije

Zadnja korisna metoda kako računati ovulaciju je metoda koja je općenito najsigurnija, a to je prepoznavanje plodne sluzi. S obzirom na to da se ovulacijski dani nekad znaju micati, dobro je da tijelo ženi da signal kad se dešavaju! Sluznica koja se nalazi u našoj rodnici postaje obilnija i rastezljivija tijekom ovulacije. Obično se testira razvlačenjem između pala i kažiprsta i potrebno je da svaki dan to radimo kako bismo mogli dugoročno prepoznati dane kad ovuliramo! Ovu metodu koristi jako puno žena zato što je neovisna o brojevima! 

Računanje ovulacije aplikacija

U današnje vrijeme tehnologije, postoje i aplikacije preko kojih možete računati ovulaciju. Nakon što instalirate aplikaciju, upišete koliko vam traju pojedini ciklusi, kada ste imali zadnji i aplikacija kreće s računanjem. Vi označavate kada je počeo ciklus i kada je završio.

Postovi iz iste kategorije: