Što je cPanel i kako ga koristiti?

Kod izrade web stranica postoji nekoliko stvari s kojima ćete se susresti. Najvažnije su domena, web hosting i SSL certifikat, koji su osnova svake web stranice i bez njih ona ne može biti dostupna na internetu. Još jedna veoma važna stvar je cPanel web hostinga, koji služi za kompletno upravljanje sa serverom. Zahvaljujući vizualno jednostavnom korisničkom sučelju s kojim se lako upravlja, on je danas glavni alat na većini hostinga.

Kroz ovaj tekst ćemo vas upoznati s time što je cPanel, kako se koristi i zbog čega je izuzetno važan.

Što je web hosting?

Web hosting je server na kojem se nalazi web stranica. Svaka web stranica mora imati fizički server, koji je konstantno povezan s internetom i koji posjetiteljima pruža sve datoteke web stranice. On se iznajmljuje od raznih firmi, a uz njega dobivate i cPanel – grafičko sučelje za upravljanje s hostingom i svim njegovim funkcijama.

cPanel web hostinga
cPanel web hostinga služi za kompletno upravljanje sa serverom.

cPanel web hostinga

cPanel ima razne korisne funkcije koje će vam omogućiti da na web hostingu:

  • dodate domenu ili stvorite poddomene
  • kreirate email adrese od domena
  • napravite backup web stranice

Zahvaljujući izrazito jednostavnom upravljanju, cPanel ne zahtijeva gotovo nikakva tehnička znanja, a njegovo korištenje je maksimalno pojednostavljeno i s raznim drugim aplikacijama. Tako u njemu postoje aplikacije putem kojih možete instalirati vlastiti CMS, poput WordPressa ili Joomle, u svega nekoliko minuti, kroz čarobnjaka koji će vas voditi s instalacijom.

Također, razne aplikacije mogu poslužiti kao anti spam zaštita, poboljšati sigurnost web stranice i razne druge stvari.

Korištenje cPanela i postavljanje web stranice

Prva stvar koju morate napraviti prilikom kreiranja vlastite web stranice je kupnja domene i web hostinga. Tu uslugu nude razni hosting poslužitelji. Nakon toga, potrebno je povezati name servere domene s web hostingom i dodati ju u cPanel. Kada to učinite, putem aplikacije instalirajte WordPress, koji je najjednostavniji za korištenje početnicima i daljnje organiziranje i sređivanje web stranice odrađujete kroz njega.

WordPress je izrazito jednostavan, a dodatna prednost je što je dostupan na hrvatskom jeziku pa će njegovo korištenje biti prava lakoća. 

Tehnička podrška

U slučaju da imate bilo kakve poteškoće s postavljanjem web stranici ili upite oko tehničkih stvari, svaka web stranica koja se bavi iznajmljivanjem hostinga nudi tehničku podršku, koja će u veoma kratko vrijeme odgovoriti na vaše upite i pomoći vam s podešavanjima. Upravo zbog toga je dobro birati isključivo domaće provajdere, koji imaju tehničku podršku na našem jeziku, kako bi komunikacija i rješavanje problema bilo jednostavno.

Postovi iz iste kategorije: