Zaštitite svoju web stranicu i posjetitelje

Svi oni koji imaju bilo kakve web stranice koje su interaktivne, odnosno kod kojih se podrazumijeva da se između njih i posjetitelja odvija neka interakcija, morali bi imati određenu zaštitu. To je gotovo neophodno kod primjerice web trgovina, gdje se između posjetitelja i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice odvija razmjena osjeljivih podataka, poput onih osobnih ili platnih. Ovdje je izrazito bitno da ti podaci da dođu u krive ruke.

Postoje razni načini zaštite, a kao jedan od učinkovitijih su se pokazali SSL certifikati koji osiguravaju tu komunikaciju između poslužitelja i posjetitelja. 

Šifriranje podataka na internetu

SSL je kratica od Secure Sockets Layer, a SSL certifikat na web stranici označava način šifriranja podataka. Podaci koji se šifriraju su upravo oni važni i osjetljivi podaci navedeni ranije. Način šifriranja je zapravo vrlo jednostavan. Onaj tko podatke šalje ih šifrira s određenim ključem i dolaze do primatelja koji koristi isti taj ključ za njihovo dešifriranje. U slučaju da neka treća osoba uspije i doći do tih podataka, neće ništa moći s njima s obzirom da neće imati ključ za dešifriranje.

SSL certifikat
SSL je kratica od Secure Sockets Layer, a SSL certifikat na web stranici označava način šifriranja podataka.

Prepoznajte web stranice koje imaju SSL certifikat

Kada se odlučite za bilo kakvu kupnju putem interneta, vrlo je važno da to činite na provjerenim mjestima. Većina poznatih web trgovina, kao što su Ebay, Aliexpress i slične su već dugo na tržištu i mogu se smatrati sigurnima. Problem su neke manje poznate, s kojim se možda ranije niste susreli. Kao dobar pokazatelj sigurnosti takvih web stranica je posjedovanje SSL certifikata. A dva su jednostavna načina da ustanovite posjeduju li ga:

  • Adresa u web pregledniku započinje s https (umjesto uobičajenih http)
  • Uz adresu ćete vidjeti ikonu lokota

Kliknete li na tu ikonu lokota, otvorit će se podaci o sigurnosnom SSL certifikatu te ćete vidjeti još neke podatke o njemu. Iako niti SSL certifikat ne može predstavljati 100%-tnu zaštitu, ipak možete biti puno sigurniji nego na mjestima koja ga uopće ne posjeduju.

Usluge zaštite brojnih informatičkih tvrtki

Ugovaranje SSL certifikata je danas moguće napraviti putem brojnih informatičkih tvrtki dostupnih na našem, ali i na stranom tržištu. S obzirom da je cijeli proces moguće brzo odraditi i putem interneta, možete birati tvrtku iz Hrvatske, ali i bilo gdje iz svijeta. Naravno, odlučite li se za domaću tvrtku i ako putem takve tvrtke ugovorite SSL certifikat, možete očekivati svu podršku i eventualnu pomoć na domaćem jeziku, a također možete ugovoriti i ostale usluge koje će vam možda biti potrebne, poput hostinga, registracije domene itd.

Postovi iz iste kategorije: