EGR ventil za auto brine o ekologiji

Jedan od novijih dijelova koji se ugrađuju u automobile je EGR ventil, koji je zadužen za brigu oko ispušnih plinova na vozilima. On vrši recirkulaciju ispušnih plinova i jedan je od glavnih dijelova za smanjenje emisije dušikovog oksida. 

Iako ne predstavlja neophodan dio automobila za vožnju i u slučaju njegove neispravnosti će automobil funkcionirati normalno, automobilski EGR ventil je zadužen za zaštitu okoliša i s te strane je neophodno da pravilno radi. Kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s njime, njegovim načinom rada i gdje se mogu kupiti rezervni auto dijelovi po odličnim cijenama.

Što je i kako funkcionira EGR ventil?

EGR ventil (Exhaust Gas Recirculation) koristi se i kod dizelskih, i kod benzinskih motora. Njegov princip rada je preusmjeravanje dijela ispušnih plinova ponovno u cilindre motora, a tako smanjuje emisiju dušikovog oksida. Razlog tome je da on zapravo sprečava da temperatura pri sagorijevanju pređe 1800 stupnjeva, jer se kod viših temperatura stvaraju dušikovi oksidi. 

EGR ne radi dok se motor ne zagrije

Postoji jedna zanimljivost o radu EGR ventila, a to je da prilikom hladnog motora on ne radi. EGR ventil pravilno će raditi tek kada se motor ugrije, a tada smanjuje emisiju štetnih plinova za čak 30%. Ekološki standardni u automobilskoj industriji su iz godine u godinu sve zahtjevniji, a samim time i ventil EGR napreduje u smanjenju emisije.

Prvi EGR ventil

Prvi funkcionalan EGR ventil napravila je firma Chrysler 1973. godine. Iako su se oni proizvodili još od 60-ih godina prošlog stoljeća, nisu uspješno rješavali problem s optimalnom radnom temperaturom i tek desetak godina kasnije je Chrysler uspio usavršiti ovaj automobilski dio, koji danas predstavlja veoma važnu funkciju u održavanju ekologije.

Vožnja u leru nije ekološka

Iako mnogi ljudi prilikom spuštanja po nizbrdici vole izbaciti vozilo iz brzine i voziti u leru, to nije nimalo ekološki. Prva stvar je potrošnja goriva, koja je u leru veća nego u brzini. Razlog tome je što moderni automobili u brzinama isključuju pumpu goriva, dok u lero troše minimalne količine količine goriva (oko 0,5 l na 100 km). Uz to, EGR ventil, tj. povrat ispušnih plinova u klipove motora ne radi dok je vozilo u leru.

Rezervni auto dijelovi za automobil

U internetskoj trgovini Silux u ponudi se mogu pronaći rezervni auto dijelovi za svaki automobil, a zahvaljujući filtriranju i pretrazi, potraga za određenim dijelom će biti veoma jednostavna. Ova web trgovina posluje već dugi niz godina i najbolji je odabir za kupnju zbog konkurentnih cijena i brze dostupnosti svih potrebnih dijelova. Jednostavno naručite sve što vam je potrebno i za svega nekoliko dana će vam biti dostavljeno na kućnu adresu.

Čitajte i sljedeći članak: Amortizeri su zaslužni za ublažavanje vibracija

Amortizeri spadaju u osnovne dijelove automobila, no mnogi vozači ne znaju puno o njima jer to nije nešto što će često morati mijenjati.

Postovi iz iste kategorije: