Kosilica za travu za lijep i uredan travnjak

Kosilice za travu su jedan od najvažnijih alata za održavanje travnjaka. Bez obzira jeste li vlasnik kuće s malim vrtom ili profesionalni vrtlar s ogromnim prostorom za košnju, kvalitetan model može uštedjeti vrijeme i trud, a pritom održati travnjak lijepim i zdravim. 

Postoje različite vrste kosilica te se na prvi pogled može činiti teško odlučiti se između svih opcija, ali prije kupnje važno je razmisliti o svojim potrebama, ovisno o veličina travnjaka, ali i o budžetu.

Klasične kosilice za travu 

Klasične kosilice za travu su najčešći oblik i sastoje se od motora, noževa i kolica koja pomažu u manevriranju. Postoje dvije vrste klasičnih modela:

  • Benzinske 
  • Električne 

Benzinske kosilice za travu su snažnije i pogodnije za velike travnjake, dok su električne lakše i tiše. Prednost klasičnih modela je u tome što mogu kositi velike površine i obrađivati travnjake s neravninama, a neki modeli imaju dodatke za skupljanje trave, što može značajno olakšati čišćenje poslije. Mane ovakvih modela su to što su glomaznije i teže za održavanje.

Robotski uređaji za košenje trave 

Robotske kosilice za travu su najnovija tehnologija za održavanje travnjaka te im samo ime zvuči uzbudljivo. Ovi uređaji se kreću automatski po travnjaku i mogu kositi i do nekoliko tisuća kvadratnih metara travnjaka. Rade na baterije i imaju senzore koji im pomažu izbjeći prepreke. Prednost robotskih kosilica za travu je u tome što su u potpunosti automatizirane i mogu uštedjeti puno vremena. Također su i tiše od klasičnih modela. 

Kosilice za travu za održavanje travnjaka
Robotske kosilice su znatno skuplje i zahtijevaju više održavanja od klasičnih kosilic za travu.

Međutim, one su znatno skuplje od klasičnih modela i zahtijevaju malo više održavanja, a uz to, nisu potrebne svima, posebno ako imate mali vrt ili travnjak.

Ručne modeli za košnju trave

Ručne kosilice za travu su najjednostavniji oblik i koriste se na manjim površinama. One rade na mehanički pogon i korisnik ih gura preko travnjaka dok noževi kosilice režu travu. Njihova prednost je u tome što su jednostavne za uporabu i održavanje, a također su i ekološki prihvatljivije. 

Kosilica za travu se ne pokreće? – Ovo je vjerojatno zašto! “Jednostavni popravci”

Nedostatak je to što ih se treba ručno gurati, što može biti teško, ali ujedno i pravi trening za ruke. U svakom slučaju, ako se zaputite u neku trgovinu koja prodaje raznu opremu i uređaje za vrt, pronaći ćete razne modele te se odlučite za onaj koji vam najviše odgovara, prema budžetu i veličini travnjaka.

Postovi iz iste kategorije: