Navodnjavanje po kapljicama za veliku uštedu vode

Porastom temperatura, ali i porastom cijena vode velik broj poljoprivrednika, ali i onih koji sade samo za vlastite potrebe, našao se u problemu jer je potrošnja vode velika. Kao najbolji izbor za navodnjavanje, a istovremeno i uštedu vode navodi se navodnjavanje po kapljicama.

Naime, to je princip navodnjavanja koji do svake biljke ravnomjerno dovodi vodu i idealno vlaži svaku biljku, odnosno zemlju ispod svake biljke. Osim što štedi vodu, ono također prevenira i pojavu korova i različitih bolesti do kojih može doći upotrebom drugačijih sustava. 

Prikladno za sve vrste tla

Navodnjavanje po kapljicama dobar je izbor za sve poljoprivrednike i osobe koje imaju neku vrstu poljoprivrede jer je primjeren za upotrebu na svim vrstama tla. Kod ugradnje sustava navodnjavanja po kapljicama, vrsta tla ne narušava strukturu i način funkcioniranja ovog sustava pa nema straha od toga da sustav neće dobro raditi ili da će ga primjerice vjetar omesti u radu. 

Ugradnja sustava navodnjavanja po kapljicama se isplati zbog niskih troškova rada sustava.
Ugradnja sustava navodnjavanja po kapljicama je nešto skuplja, no troškovi rada ovog sustava su značajno manji pa se ulaganje svakako isplati.

Upravo zbog ovih karakteristika o ovom sustavu bi trebali razmisliti svi koji još nisu našli idealno rješenje za svoje vrtove i nasade. Ipak, ugradnja ovakvog sustava je nešto skuplja što bi nekima moglo stvarati problem, no troškovi rada ovog sustava su značajno manji nego kod drugih sustava pa se ulaganje svakako isplati.

Višenamjensko navodnjavanje po kapljicama

Osim što se navodnjavanjem po kapljicama može navodnjavati usjev, primjenom ovog sustava mogu se primjenjivati i tekuća gnojiva samostalno ili zajedno s navodnjavanjem što je svakako dobra i poželjna karakteristika. Navodnjavanje po kapljicama tako može biti:

  • Površinsko (cijevi i kapaljke su iznad površine tla)
  • Podpovršinsko (cijevi i kapaljke su ispod površine tla, odnosno ukopane su)

Posavjetujte se sa stručnjacima za održavanje vrta

Kao i kod ulaganja u bilo koje druge sustava prilikom kupnje se važno raspitati o načinima i mogućnostima ugradnje, a isto je i s ovim popularnim sustavom. Naime, za dobro funkcioniranje ovog sustava za navodnjavanje nužno je imati dobar izvor vode kao i odgovarajuću pumpu kako bi mlaz bio jednoličan, a protok dobar. 

Sve što trebate znati o sustavu navodnjavanja po kapljicama.

Kako bi se to postiglo vrlo je važno sve dobro postaviti kako ne bi došlo do neželjenih efekata ili smanjenja intenziteta vode u određenim dijelovima sustava. Upravo zbog toga ne bi bilo loše za pomoć konzultirati stručnjake koji se bave postavljanjem ovakvih sustava, a određene savjete uvijek možete dobiti i u trgovinama koje prodaju opremu za vrt i poljoprivredne djelatnosti.

Postovi iz iste kategorije: