Saznajte što je domena

Danas se internetom koristi vrlo veliki broj ljudi. Zapravo, može se reći da je iz dana u dan taj broj sve veći i veći. Unatoč tome, mnogi korisnici ne znaju puno o tome kako sve funkcionira, što se krije iza neke internetske adrese i slično. Zapravo, mnogi korisnici niti ne znaju što je domena, iako vjerojatno svakodnevno upisuju razne njihove nazive i ekstenzije u svoj internetski preglednik.

Stoga će u nastavku ovog teksta biti na najjednostavniji mogući način objašnjeno sve vezano uz domene pa bi i novi korisnici trebali brzo sve naučiti.

Mnogi korisnici niti ne znaju što je domena, iako vjerojatno svakodnevno upisuju razne njihove nazive i ekstenzije u svoj internetski preglednik.

Općenito o domenama

Ako ste se ikada zapitali što je domena na internetu, evo najjednostavnijeg mogućeg odgovora – ona predstavlja internetsku adresu. Naime, isto kao što imate svoju kućnu adresu, tako postoji i ona virtualna. Domena zapravo predstavlja identifikaciju neke web stranice. Kada se web stranice naprave, postave se na neki server. Nakon toga se registrira domena i onda se ona poveže s tim web stranicama. Kada je ne bi bilo, morati biste upisivati IP adresu kako biste otvorili neku web stranicu, a to bi bilo izuzetno nepraktično. 

Zbog toga se prilikom njene registracije mora odabrati:

  • Naziv
  • Ekstenzija

Globalne i nacionalne domene

Uz pitanje što je domena, korisnike interneta često zanima i kakve vrste postoje, a odgovor je također vrlo jednostavan: globalne i nacionalne. Nacionalne je vrlo jednostavno prepoznati jer se sastoje od kratice neke zemlje, npr. hrvatska je .HR, slovenska .SI itd. Više manje sve ostale ekstenzije se mogu smatrati globalnim.

Najpoznatija globalna domena je .COM, ali upravo zbog te popularnosti su brojni nazivi već odavno zauzeti pa biste mogli imati problema s registracijom.

Gdje registrirati domenu

Sada kad ste saznali što je domena, možda ste je poželjeli registrirati. A to možete napraviti putem brojnih tvrtki koje vam nude tu uslugu. U Hrvatskoj postoji nekoliko takvih tvrtki, a tu uslugu vam također nude i neke strane tvrtke. Vi možete odabrati i domaću i stranu tvrtku za registraciju, odabir je samo vaš.

Imajte na umu da će konačni rezultat zapravo biti identičan bez obzira za koju tvrtku se odlučite. Jedan od razloga zašto se neki odlučuju za domaće rješenje je činjenica da se sve može obaviti na hrvatskom jeziku, a i kasnije ako vam je potrebna pomoć, opet ćete sve moći obavljati na hrvatskom jeziku. 

Postovi iz iste kategorije: