Paradontoza se mora liječiti

Jedan od najčešćih problema sa zubima kod ljudi je paradontoza, koja može znatno oštetiti zube i zubno meso ako se ne tretira pravilno. Ova bolest može prouzročiti trajne posljedice u vašim ustima, stoga se nikako ne bi smjela olako shvaćati i od prvog dana bi se trebala početi liječiti. Zbog toga je potrebno na vrijeme je otkriti i izliječiti u ranom stadiju.

Što je paradontoza i koji su uzroci bolesti?

Ako se paradontoza otkrije na vrijeme može biti potpuno izlječiva, no ako bolest prođe u kasnije stadije tada je njeno liječenje teže. Upravo zbog toga redovni pregledi kod zubara mogu vam pomoći da ako dođe do ove bolesti liječenje krene na vrijeme.

Paradontoza za počinje s upalom zubnog mesa, tj. gingivitisom. U tom stadiju u potpunosti je izlječiva i neće pružiti nikakve trajne posljedice na zube. Ako upala pređe na potporni sustav od zubiju, tada dolazi do periodontitisa, koji je jedan od glavnih uzročnika gubitka zubiju.

Uzrok ove bolesti je zubni plak zbog čijih bakterija nastaju iritacije zubnog mesa koje kroz određeni vremenski period ozbiljno štete zubu. Razni su razlozi koji pospješuju razvoj ove bolesti, a to mogu biti pušenje, nepravilna prehrana i općenito nezdrav način života.

Pročitajte sljedeći članak: Inhalator je spas za respiratorne smetnje

Na prijelazu sezona, velik broj djece i odraslih počinje imati respiratorne smetnje, bilo da je njihov uzrok neki alergen ili virus. Upravo kod takvih zdravstvenih problema, kao odlično rješenje pokazao se inhalator.

Paradontoza se treba liječiti odmah

Liječenje paradontoze koja je već u kasnijem stadiju zna biti veoma zahtjevno, te upravo zbog toga ova bolest je jedan od glavnih uzročnika gubitka zubiju. Čak i kada se liječenje krene u kasnijem stadiju bolesti kada je upala prešla na potporni sustav, ono ne garantira da nećete ostati bez zubiju. Bilo kakvo oštećenje zubnog mesa stvara ga podložnog upalama, a osim toga razni lijekovi mogu poremetiti vašu homeostazu i u tom slučaju postajete podložni za dobivanje paradontoze.

Osim samog gubitka zubiju, paradontoza može prouzročiti i trajne posljedice na vaša usta, zbog oštećenja koja nastaju za vrijeme vađenja zubiju ili ispadanja. Upravo zbog toga veoma je bitno da pazite na svoju oralnu higijenu, te u slučaju bilo kakve boli, upala ili vidljivih promjena u ustima što prije posjetite vašeg stomatologa. U ranom stadiju ova bolest je izlječiva, stoga nemojte čekati i riskirati veće probleme.

Postovi iz iste kategorije: