Žarulje čine najbitniji dio rasvjete

Dobra rasvjeta u domu jedan je od najbitnijih dijelova uređenja. Iako je sam dizajn rasvjetnog tijela bitan za cjelokupni dojam uređenosti prostora, što se same rasvjete tiće najbitniji dio odrađuju upravo žarulje. Stoga je njihov odabir žarulje važan, ako ne i važniji, kod uređenja rasvjete u prostoru.

Izbor nije nikakav problem jer se u brojnim trgovinama može pronaći veliki izbor koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Tako možete birati od LED, štednih i raznih drugih varijanti.

Vrsta žarulje

U zadnje vrijeme LED žarulje gotovo su u potpunosti preuzele tržište kao najpopularnija opcija. Razloga tome je mnogo. Osim što imaju mnogo manju potrošnju električne energije, također nude i duži životni vijek, a bez obzira na to koliko dugo rade, gotovo da se i ne zagrijavaju što omogućuje sigurnije osvjetljavanje.

Uz to, za razliku od štednih, LED žarulje u sebi ne sadrže živu, što znači da ne zahtijevaju poseban tretman pri odlaganju i ne predstavljaju opasnost za okoliš. Ipak, negativna strana im je što je početno ulaganje veće, jer su one nekoliko puta skuplje od klasičnih i štednih, no ulaganje je isplativo uzmete li u obzir broj radnih sati koji možete dostići samo s jednom žaruljom.

Rasvjetno tijelo koje odgovara prostoru

Kod kupnje žarulje najbitnija stavka zapravo je broj lumena koji ona emitira, odnosno njena jačina svjetla. Jačina svjetla koja vam je potrebna, naravno, ovisi o prostoru i rasvjetnom tijelu u kojemu se žarulja nalazi. Općenito pravilo je kako se za glavno osvjetljenje u prostoriji (što je najčešće jedno stropno svjetlo) biraju one s više lumena, dok se za dodatno osvjetljenje biraju one s manje.

Bitno je spomenuti kako su se žarulje prije birale po vatima, no s obzirom da se na tržištu danas nalazi nekoliko vrsta kojima je odnos vata i lumena različit, jednostavnije se ravnati po broju lumena. Uz lumene, još jedna bitna stavka je i boja svjetlosti koju emitira. U pravilu, žarulje sa žarnom niti emitiraju toplu bijelu ili čak žućkastu svjetlost, štedne općenito gravitiraju prema hladnoj bijeloj, dok LED nude mnogo različitih opcija. U pravilu, topla bijela svjetlost najbolji je odabir za prostore za odmor i opuštanje (dnevni boravak, spavaća soba itd.), dok je hladna bijela bolja za prostore poput kuhinje i kupaonice, u kojima je bitna veoma dobra vidljivost.

Postovi iz iste kategorije: