Inhalator je spas za respiratorne smetnje

Na prijelazu sezona, velik broj djece i odraslih počinje imati respiratorne smetnje, bilo da je njihov uzrok neki alergen ili virus. Upravo kod takvih zdravstvenih problema, kao odlično rješenje pokazao se inhalator. 

Naime, to je vrlo jednostavan i prijenosni uređaj koji olakšava disanje, odnosno ublažava simptome infekcije gornjih i donjih dišnih puteva olakšavajući tako disanje i djeci i odraslima. Korištenje inhalatora svakako bi trebalo provoditi u suradnji, odnosno prema preporuci liječnika.

Naime, to je vrlo jednostavan i prijenosni uređaj koji olakšava disanje, odnosno ublažava simptome infekcije gornjih i donjih dišnih puteva olakšavajući tako disanje i djeci i odraslima.

Razlike između inhalacije

U prošlosti kad inhalator za kućnu upotrebu nije postojao, svi su se inhalirali na tradicionalan, alternativni način. On se temeljio na posudi s vrućom vodom u koju su se stavljali čajevi, a iznad koje bi bolesna osoba sjedila s glavom pokrivenom ručnikom. Iako se ovaj način inhalacije dugo činio kao odlična opcija, on ipak ima svoje nedostatke. 

Naime, inhalacija inhalatorom za razliku od inhalacije čajevima omogućava raspršivanje aerosola do najudaljenijih dijelova dišnog sustava pa čak i do sinusa i ždrijela. To kod tradicionalne kućne inhalacije nije moguće jer aerosol dospijeva onoliko daleko koliko osoba udahne, a to je u slučajevima začepljenih dišnih puteva vrlo slabo i plitko. Osim toga, uz pomoć inhalatora dio pacijenata se inhalira i određenim lijekovima koji se pretvaraju u maglicu, što svakako nije moguće u tradicionalnoj verziji.

Odabir inhalatora temeljen na potrebama

Iako danas na tržištu postoji velik broj različitih vrsta inhalatora, ipak je potrebno prije kupnje postaviti određene kriterije prema kojima ćete izabrati onaj idealan za sebe. U prvom redu to je svakako prilagođenost specifičnim potrebama osobe koja će ga koristiti jer ne ispuštaju svi modeli čestice iste veličine, niti su sve veličine čestica prilagođene za liječenje svih medicinskih stanja. 

Također, kao vrlo važan parametar treba uzeti i dob osobe koja će koristiti inhalator pa se za dojenčad i djecu savjetuju oni koji nisu bučni i koji ispuštaju vrlo nježnu maglicu, a isto tako su i primjerenog dizajna koji će i zabaviti dijete tijekom inhalacije. 

Još neke sitnice važne pri kupnju inhalatora

Uz gore navedene stvari, neki od ostalih ključnih parametara za kupnjom dobrog inhalatora su:

  • Kvaliteta izrade
  • Učinkovitost 
  • Mogućnost učestalih inhalacija
  • Prenosivost
  • Jednostavnost korištenja
  • Trajnost, odnosno izdržljivost uređaja

Kada uzmete u obzir sve navedene kriterije i u njih inkorporirate neke vlastite, specifične zahtjeve i potrebe, sigurno ćete odabrati idealan model za sebe.

Postovi iz iste kategorije: