Printajte brzo uz kvalitetan toner za printer

Bez printera se danas teško može – bilo da govorimo o uredu u kući ili na poslu. Kod odabira printera najvažniji je medij koji se koristi za kod ispisa. To su tinta ili toner za printer koji će odrediti brzinu printanja te jednostavnost arhiviranja i čuvanja dokumenata koje ste ispisali.

Danas su lako dostupni u brojnim trgovinama s informatičkom opremom pa kada ga potrošite, vrlo lako i brzo možete nabaviti novi i nastaviti tamo gdje ste stali.

Brži ispis stranica

Toner za printer može koristiti samo laserski printer, a u posljednjih nekoliko desetljeća preuzeo je vodstvo popularnosti od tinte. Razlog je prije svega u tome što su dokumenti otisnuti tonerom za printer mnogo dugovječniji, između ostalog i jer su:

  • Otporni na blijeđenje
  • Promjenu boje na suncu tijekom vremena
  • Ne reagiraju u doticaju s vodom
Toner za printer može koristiti samo laserski printer, a u posljednjih nekoliko desetljeća preuzeo je vodstvo popularnosti od tinte.

Uz to, toneri za printanje unijeli su pravu revoluciju u printanje, zbog čega se vrijeme ispisa jedne stranice znatno smanjilo, pa je tiskanje velikih dokumenata postalo brže i jednostavnije. Prvi aparati koji su se počeli koristiti tonerom za printer bili su kopirni aparati, iako se danas toner za printer koristi posvuda.

Izgled tonera za printer

Glavna razlika između tinte i tonera za printer je u njihovom izgledu – dok je tinta obojena tekućina, toner je fini puderasti prah koji može doći u svim bojama. Iako tvari koje su u sastavu tonera mogu biti različite, glavne komponente su:

  • Pigment
  • tvar za spajanje

Boja pigmenta određuje njegovu boju, a tvar za spajanje, najčešće napravljena od plastike, omogućuje spajanje tonera za papir. Tijekom printanja, toner za printer ispušta se po papiru koji je prije naelektriziran, kako bi se puder na njega privremeno zalijepio. Nakon toga laser grije toner za printer i otapa tvar za spajanje, nakon čega je tekst „zalijepljen“ za papir.

Ekološki aspekt povezan s printanjem

Prije su se toneri za printer kupovali u rasutom stanju te se po potrebi lijevali u printer. Ipak, ta je praksa prestala biti u uporabi zbog fine prašine koja bi se prilikom lijevanja i printanja dizala iz printera, koja je tijekom vremena uzrokovala probleme s dišnim sustavom. 

Čitajte i sljedeći članak: Printer i skener su mnogima svakodnevna potreba

Za razliku od printera u prošlosti koji su bili vrlo spori te koji su nudili isključivo opciju printanja, danas su sve češći tzv. 3 u 1 modeli, odnosno printer i skener modeli s dodatkom fotokopirnog stroja. 

Danas se toneri za printanje mogu pronaći u jednokratnim i višekratnim ulošcima koji onemogućuju dizanje prašine iz tonera. Problem predstavlja tvar za spajanje, koja utječe na dodatno onečišćenje mikroplastikama. Ipak, danas se na tržištu mogu pronaći i toneri s biorazgradivom tvari za spajanje.

Postovi iz iste kategorije: