Navojno trapezno vreteno u strojevima

Kako bi ubrzali proizvodnju i povećali produktivnost u radu, ljudi su izmislili strojeve, koji određene zadatke obavljaju sami bez potrebe za ljudskom intervencijom. Kako bi ti strojevi mogli raditi određene zadatke, mnogo je dijelova koji su morali biti konstruirani i osmišljeni. Jedan od takvih dijelova je navojno trapezno vreteno, koje omogućava prijenos kružnog gibanja u pravocrtno.

Kroz daljnji tekst upoznati ćemo vas s različitim vrstama vretena koje možemo pronaći u strojevima i objasniti na kojem principu rade.

Trapezno navojno vreteno

Trapezno navojno vreteno možemo prepoznati po njegovom karakterističnom izgledu poput velikog vijka. Ono se sastoji od dva dijela, tj. radi uz pomoć dijela koji se nalazi u njemu. Prilikom rotacije se može pomicati naprijed-nazad, a unutarnji dio mirovati ili se unutarnji dio može pomicati, a vreteno mirovati. Princip rada ovisi o stroju i zadatku koji izvršava. 

Navojno vreteno
Navojno vreteno

Laički objašnjeno, navojno vreteno mijenja kružno gibanje u pravocrtno.  Zahvaljujući njemu strojevi mogu obavljati razne potrebne zadatke i tako olakšati rad ljudima.

Različite vrste vretena

Razlikujemo razne profile navoja, poput: trapeznih, pilastih i pravokutnih.  Osim po profilu navoja, od kojih je zasigurno najbolji pravokutni (koji trpi veće uspone i sile), vretena dijelimo i na različite vrste. Tri glavne podjele su:

  • Trapezno navojno
  • Kuglično vreteno
  • Zupčasto

Oni koji su znalci u strojarstvu, veoma će lako prepoznati koje se je nalazilo u stroju i prema tome kupiti zamjenu, a ako ne znate pripazite na oznake koje se nalaze na njemu i prema njima pronađite rezervni dio za stroj.

Kuglično vreteno

Budući da smo o trapeznom navojnom već govorili na samom početku teksta, kroz nastavak ćemo spomenuti i druge dvije vrste. Kuglično vreteno radi uz pomoć kuglica koje nude puno manje trošenje materijala zbog eliminiranja trenja. Osim toga što traju dugo, omogućavaju brz rad uz minimalnu buku.

Zupčasto vreteno

Zupčasto vreteno može raditi uz pomoć letve ili remena, a nudi veoma veliku brzinu rada. Iako preciznost i snaga nisu savršene, prednost je velika brzina i produktivnost. 

Gdje kupiti vreteno za strojeve?

Ako ste primijetili da stroj ne radi pravilno i da je vreteno potrošeno ili dotrajalo, potrebno je što prije kupiti novo, kako ostali dijelovi ne bi doživjeli kvar. U web trgovini Tuli.hr možete pronaći razne zamjenske dijelove za strojeve i stvari poput ležajeva, valjaka, vodilica.

Kroz modernu web trgovinu možete pregledati sve artikle po slikama i detaljnim opisima i tako biti sigurni da ste naručili upravo onaj dio koji vam je potreban.

Ako trebate pomoć možete nazvati i telefonsku podršku, gdje će vam stručnjaci pomoći oko odabira zamjenskog dijela.

Postovi iz iste kategorije: