Provjerom domene do željene kombinacije

Prije nego krenete s izradom web stranice, preporuka je da se odlučite za njezin naziv i ekstenziju, odnosno da prema tome krenete u daljnji postupak. To je zbog toga što ne bi bilo dobro da recimo napravite web stranicu oko nekog specifičnog naziva, a onda shvatite da ne možete registrirati baš taj naziv. Naime, može postojati samo jedna web stranica s istom kombinacijom naziva i ekstenzije. Zato je bolje prvo provjeriti domenu, a ako je željena kombinacija slobodna, najbolje ju je odmah registrirati.

Prije nego krenete s izradom web stranice, preporuka je da se odlučite za njezin naziv i ekstenziju, odnosno da prema tome krenete u daljnji postupak.

Na taj način ćete izbjeći kasnija moguća iznenađenja da napravite web stranice, a onda na kraju ne možete registrirati domenu sa željenim nazivom.

Ishodi provjere domene

Provjera domene može se obaviti putem raznih tvrtki koje nude i samu kasniju registraciju, ali i putem raznih neovisnih tvrtki. No, na kraju možete dobiti dva moguća ishoda:

  • Kombinacija naziva i ekstenzije je slobodna i možete je registrirati
  • Kombinacija naziva i ekstenzije nije slobodna i morat ćete napraviti određene izmjene

U ovom drugom slučaju, možete se odlučiti za izmjenu naziva, ekstenzije ili jednog i drugog. Mnogima će vjerojatno najjednostavnije rješenje biti promijeniti ekstenziju, a ostaviti željeni naziv. Primjerice, ako ste željeli .COM domenu, odaberite neku drugu globalnu ekstenziju koja bi vam također mogla biti zanimljiva uz vaš odabrani naziv.

Sve obavite putem interneta

Provjera domene se u potpunosti može obaviti putem interneta u svega nekoliko klikova mišem. Dovoljno je da unesete željeni naziv i ekstenziju i već za par sekundi će vam sustav pokazati je li željena kombinacija slobodna ili nije. 

U slučaju da je netko već registrirao baš tu kombinaciju naziva i ekstenzije, vi to nećete moći napraviti. Ako je to kombinacija koju baš jako želite, možete se pokušati javiti osobi ili tvrtki koja ju je registrirala te pokušati sklopiti neki dogovor.

Prodaja željene domene

Imajte na umu da osoba ili tvrtka kojoj se javite koja je registrirala vašu željenu kombinaciju naziva i ekstenzije ne mora pristati na vašu molbu, a čak i ako pristane, postoji mogućnost da će tražiti puno veću naknadu da bi vam ustupila željenu domenu od one kolika je njezina stvarna vrijednost. Na taj način su se i prodale brojne popularne domene za basnoslovne iznose

Stoga, ako to nije nešto na što ste spremni, ako provjere domene pokaže da je zauzeta, možda je bolja opcija da se ipak odlučite za neku drugu ekstenziju, bit će puno brže i jeftinije.

Postovi iz iste kategorije: