Birajte između globalnih i nacionalnih domena

Na internetu se nalazi veliki broj različitih web stranica. One se razlikuju prema nazivu domene i preka ekstenziji. Između njih se nalazi točka. Ono što je za njih karakteristično je da ne mogu postojati dvije potpuno iste, odnosno one koje imaju potpuni isti naziv i ekstenziju. Zbog toga se one sve nalaze u jednoj velikoj bazi i prilikom registracije domene se provjerava je li željena kombinacija slobodna.

Neke od tih web stranica su osobne, dok je veliki broj njih poslovnih, odnosno iza njih se krije neka tvrtka. Mnoge tvrtke osim uobičajenih web stranica nude i kupnju svojih usluga ili proizvoda, odnosno posjeduju web trgovinu.

Različite vrste domena

Danas se domene na internetu mogu podijeliti u dvije skupine:

  • Globalne
  • Nacionalne

Razlika u njima je zapravo u ekstenziji. Globalne domene imaju ekstenzije poput .com, .net, .info i slične, dok se nacionalne lako mogu prepoznati po kratici neke zemlje, poput .hr, .si, .rs i slične. I jedne i druge su korisnicima itekako zanimljive pa svatko odabire onu koja mu najviše odgovara.

Za predstavljanje na hrvatskom tržištu, odlične su hrvatske nacionalne domene jer imaju brojne prednosti.

Zašto se odlučiti za .hr domenu

Hrvatske nacionalne domene su odlične za one korisnike koji primjerice žele otvoriti neku web trgovinu s proizvodima ili uslugama koje žele ponuditi ljudima u Hrvatskoj. Takvu .hr domenu će uz dobar sadržaj lakše i brže rangirati na popularnim tražilicama što svakoj ozbiljnoj tvrtki predstavlja ultimativni cilj. 

Kako registrirati besplatne hrvatske nacionalne domene

Isto tako, hrvatske nacionalne domene dostupne su u dvije varijante, besplatnoj i naplatnoj. Besplatna ima određena ograničenja pa nije toliko zanimljiva brojnim korisnicima pa se većina ipak odlučuje za naplatnu varijantu koja je zapravo vrlo slična klasičnim globalnim.

Registracija domene je jednostavan postupak

Kada se odlučite što vam je potrebno, predstoji vam još registracija domene na internetu. Riječ je o jednostavnom postupku kojeg možete obaviti putem neke od informatičkih tvrtki koja nudi te usluge. Dostupne su neke takve tvrtke u Hrvatskoj, ali to isto možete obaviti i putem neke strane tvrtke, rezultat će biti isti.

hrvatske nacionalne domene imaju brojne prednosti
Za predstavljanje na hrvatskom tržištu, odlične su hrvatske nacionalne domene jer imaju brojne prednosti.

Bez obzira za koju tvrtku se odlučite, prvi korak je uvijek isti, odnosno morate proći provjeru domene da se vidi je li netko već registrirao tu kombinaciju. Ako jest, morat ćete napraviti određene izmjene, jer kao što je već navedeno u uvodu, može postojati samo jedna unikatna kombinacija domene i ekstenzije.

Postovi iz iste kategorije: