Zaštita osjetljivih podataka uz SSL certifikate

Vjerojatno ste i sami ponekad kupili nešto putem neke web trgovine ili vam je to postao svakodnevni način kupnje. No, isto tako vjerojatno tijekom kupnje i ne razmišljate toliko o tome što se događa u pozadini, odnosno što se događa s podacima koje u nekom trenutku morate poslati prema nekom udaljenom računalu. Kako bi oni bili sigurni, poželjeno je da se na web stranice postavljaju SSL certifikati.

Oni su zaduženi upravo za zaštitu tog kanala između udaljenog računala i vašeg računala i sprječavaju da haker dođe do tih važnih podataka.

Kako radi HTTPS?

Veća sigurnost za posjetitelje web stranica

SSL certifikati danas su postali gotovo nužna opcija za sve one koji imaju web trgovine. Glavni razlog je naravno zaštita razmjene podataka između servera i korisnika koja funkcionira po principu šifriranja. SSL certifikati na web stranici šifriraju taj promet koji se šalje od korisnika do servera i obrnuto i samo oni koji imaju odgovarajuće ključeve, moći će dešifrirati taj promet. Za to se koriste dvije vrste ključeva:

  • Privatni
  • Javni

Upravo zbog toga, čak i ako haker uspije doći do tih podataka, s njima neće moći ništa, tj. vidjet će samo neki čudan niz znakova koje neće moći dešifrirati bez potrebnih ključeva.

SSL certifikati omogućuju korištenje kartičnog plaćanja

Svi oni koji imaju web trgovinu vjerojatno će htjeti potencijalnim kupcima omogućiti plaćanje putem kreditnih kartica. No, kako bi to uopće mogli ponuditi, moraju imati instalirane neke SSL certifikate. Oni im omogućuju da im web trgovine budu kompatibilne sa standardom PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard).

Kada su web stranice kompatibilne s tim standardom, tada je moguće koristiti neke od popularnih načina plaćanja, poput ranije spomenutih plaćanja putem kreditnih kartica.

SSL certifikati
Svi oni koji imaju web trgovinu vjerojatno će htjeti potencijalnim kupcima omogućiti plaćanje putem kreditnih kartica.

Lako provjerite sigurnost web stranica

Ako se vi kao posjetitelj pitate kako prepoznati je li neka web stranica sigurna, odnosno posjeduje li SSL certfikat, odgovor je vrlo jednostavan. Sigurne web stranice prepoznat ćete po dvije ključne stvari:

  • Uz internetsku adresu bit će prikazana ikona lokota koji označava sigurnost
  • Internetska adresa započet će s protokolom https, umjesto http (slovo „s“ u tom protokolu je kratica za „secure“)

Zato, ako ste pronašli neku web trgovinu za koju ranije niste čuli, svako prije kupnje provjerite posjeduje li neki SSL certifikat jer je već i samo ta činjenica pokazatelj sigurnosti.

Postovi iz iste kategorije: