Osigurajte komunikaciju s posjetiteljima web stranica

Imate li neke web stranice, bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim, vjerojatno želite privući što je više moguće posjetitelja. Ako uz sve to imate i neki oblik interakcije s posjetiteljima, bilo da od njih tražite da vam šalju neke podatke ili imate web trgovinu, iznimno je bitno da osigurate sigurnu komunikaciju. Naime, korisnici se moraju osjećati sigurno kako bi vam slali svoje osjetljive podatke.

Postoje razni načini kako to možete osigurati, a SSL certifikati su svakako jedna od najboljih opcija koju možete ugovoriti.

Komunikacija između preglednika i web servera

Internetski SSL certifikati su zaslužni za osiguravanje komunikacije koja se vrši između preglednika i web servera. Korisnik za pregledavanje interneta koristi neki web preglednik (npr. Chrome, Firefox itd.) te u njega upisuje adresu vaše web stranice. Ako se na njoj nalazi neka forma putem koje se šalju podaci, tada internetski certifikati instalirani na serveru se brinu da je ta komunikacija od vašeg preglednika do web servera sigurna. 

Internetski SSL certifikati su zaslužni za osiguravanje komunikacije koja se vrši između preglednika i web servera.

To se postiže šifriranjem, odnosno poruka koja se šalje od vas prema web serveru se šifrira pomoću posebnog ključa. Ključ za dešifriranje se nalazi na web serveru i samo tako se podaci mogu dešifrirati. Čak i ako ih netko uspije presresti, neće ih moći dešifrirati jer neće imati potreban ključ.

Pročitajte sljedeći članak: Pametne narukvice kao novitet u svijetu fitnessa

Za pametne fitness satove ste svi već čuli i oni su kao takvi postali gotovo sastavnim dijelom života svakog tko se bavi bilo kojom vrstom fitnessa i fizičke aktivnosti, pametne narukvice su nešto potpuno novo u svijetu fitnessa i fitness gadgeta.

Različiti stupnjevi sigurnosti certifikata na internetu

Certifikati na internetu se mogu ugovoriti putem raznih informatičkih tvrtki. Većina tih tvrtki nudi i ostale usluge koje bi vam mogle zatrebati, primjerice web hosting te će vam usput ponuditi i uslugu ugovaranja sigurnosnog certifikata. Prilikom ugovaranja možete odabrati više različitih paketa koji se razlikuju po stupnju sigurnosti. Oni najskuplji zahtijevaju puno više provjera te njihovim postojanjem na web stranici korisnik može biti siguran u visoku razinu zaštite. 

Cijene takvih paketa se također razlikuju i uglavnom se ugovaraju na period od jedne godine nakon čega je potrebno ponovo ugovoriti uslugu.

Web stranice osigurane SSL certifikatom

Web stranice na internetu koje su osiguranu SSL certifikatom prepoznat ćete po:

  • Ikoni lokota u adresnoj traci
  • Oznaci sigurnosnog protokola https (umjesto klasičnog protokola http)

Stoga, ako naiđete na neku web stranicu za koju prije niste čuli i koja od vas traži slanje određenih osjetljivih podataka, morate biti vrlo oprezni. A jedan od načina da budete barem nešto sigurniji je da provjerite posjeduje li neki od internetskih certifikata za zaštitu.

Postovi iz iste kategorije: