Što su domene?

Ako ste se prvi put susreli s pojmom „domene“ i ne znate što taj pojam zapravo podrazumijeva, ne brinite, mi ćemo vam jednostavnim riječima objasniti sve ono što biste trebali znati o domenama.

Dakle, najjednostavnije rečeno; domene su imena Internet adresa, odnosno Internet stranica. Naime, svaka web stranica ima svoj vlastiti naziv prema kojemu je prepoznatljiva u bespućima Interneta.

Zanimljiv i fascinantan je podatak o broju registriranih domena – naime do danas je u svijetu registrirano više od 300 milijuna domena i, naravno, svaka od njih ima svoje jedinstveno ime.

Svrha i funkcije domene

Kao što smo rekli, domene su adrese web lokacija putem kojih korisnici pronalaze određeno web mjesto i putem kojih mogu jednostavno pristupiti željenoj web stranici i njezinom sadržaju. Za razliku od IP adrese, koja se sastoji od niza brojeva, naziv domene je lako pamtljiv te je stoga i veća vjerojatnost da će web lokacija biti lako pronađena i da će se korisnici vraćati na određenu stranicu ukoliko na njoj pronađu zanimljiv i koristan sadržaj.

Ime domene, osim što odlično služi korisnicima Interneta u svrhu lakšeg pronalaženja i pamćenja web stranica, ono može biti i izvrstan marketinški alat, odnosno odličan način promocije tvrtke, poduzeća i općenito bilo koje vrste poslovanja – naravno, pod uvjetom da je naziv domene identičan nazivu poslovnog subjekta.

Odabir naziva domene

Naziv hr ili rs domene može biti bilo koja kombinacija slova i brojeva, od onih jednostavnih i kratkih do složenijih i kompleksnijih.

Bitno je naglasiti da su kratki nazivi domena daleko popularniji, iako je opće poznata činjenica da su danas kratke domene u pravilu zauzete i gotovo je nemoguće pronaći i zakupiti kratku domenu kratkog, a smislenog naziva.

Izuzetak pomami za kratkim nazivima domena su dakako situacije kada  korisnici biraju ime domene prema nazivu svog poslovanja, odnosno tvrtke, gdje je nužno da ime domene bude identično imenu poslovnog „carstva“.

Kako provjeriti dostupnost domene?

Informaciju o tome da li je neka domena slobodna ili zauzeta možete provjeriti vrlo brzo i jednostavno. Najčešći način provjere je putem CARNet-ovih stranica: http://www.carnet.hr/dns. Osim putem CARNet-a, dostupnost Carnet domene možete provjeriti i na stranicama većine davatelja hosting usluga.

Postupak provjere dostupnosti domene je vrlo jednostavan. Sve što trebate učiniti je u tražilicu predviđenu za provjeru upisati željeno ime i sustav će vam u roku od nekoliko sekundi objaviti rezultate dostupnosti domene.

Prečitajte i zašto sve treba USB ključ i gdje ga možete upotrebiti kod vašeg rada.

Izrada web trgovina. Izrada web shopa prema najvišim standardima, gotova rješenja i po narudžbi. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: