LED rasvjeta se probija u razne industrije

Jedan od najpopularnijih oblika rasvjeta danas zasigurno je LED rasvjeta. Ona je na tržištu prisutna već neko vrijeme, no zbog svoje nešto više cijene, nije bilo toliko zanimljiva. No, zbog razvoja tržišta, ponajviše zbog zabrane proizvodnje iznimno popularnih žarulja sa žarnom niti, ljudi su se morali okrenuti novom tipu osvjetljavanja svojih domova.

Krenuli su istraživati što bi im se najviše isplatilo i kao najisplativiji oblik se uvijek izdvajala LED rasvjeta. Iako su same žarulje nešto skuplje, ušteda će biti osjetna kroz nekoliko godina.

Učinkovitost LED rasvjete

LED rasvjeta se prije svega može nazvati učinkovitom. Naime, žarulje bazirane na ovoj tehnologiji su čak 85 % učinkovitije od donedavno najpopularnijih žarulja sa žarnom niti. One su većinu energije zapravo pretvarale u toplinu umjesto u svjetlost. To ste možda i sami shvatili, na teži način. Naime, ako žarulju sa žarnom niti dotaknete nakon što je bila uključena neko vrijeme, opeći ćete se. A to nije slučaj s LED žaruljama zato što one ne emitiraju toliko topline, već većinu te energije troše isključivo na stvaranje svjetlosti. 

Ušteda zbog dugotrajnosti LED žarulja

Osim zbog svoje učinkovitosti, LED rasvjeta je iznimno dugotrajna. Naime, LED žarulje bi u praksi trebale trajati i do 50x dulje od žarulja sa žarnom niti. To znači da ćete morati kupovati puno manje komada te će tako dugoročno uštedjeti. Isto tako, one troše puno manje energije pa ćete tako imati i uštedu za struju.

Kada spojimo ta dva podatka, dugotrajnost i potrošnja puno manje enegije, nije teško shvatiti da ćete unatoč nešto većem početnom ulaganju, dugoročno uštedjeti ako u svom domu budete koristili LED rasvjetu.

Pročitajte sljedeći članak: Klima kao spas od visokih temperatura

Iako su nekada klime bile uređaj koji si tek rijetki mogu priuštiti, danas gotovo ne postoji dom u kojem one nisu postavljene. To su uređaji koji pomažu u hlađenju ili grijanju prostora zbog čega su vrlo popularne, a posebno se često koriste u ljetnim mjesecima za rashlađivanje prostora, iako postoji i značajan broj korisnika koji ih koriste u zimskim mjesecima za grijanje prostora jer su jedina opcija koju imaju.

Proboj ove vrste rasvjete u druge industrije

Iako se LED rasvjeta najčešće poistovjećuje s kućanstvom, ona se danas proširila i u brojne druge industrije. Najbolji primjer je automobilska industrija. Tamo su se donedavno najviše koristile halogene žarulje zbog svojeg niskog troška proizvodnje i ugradnje. No, LED žarulje se tamo danas također sve više koriste jer su se pokazale kao puno bolja opcija. Daju puno bolju osvijetljenost te puno dulje traju. 

Zbog svega ovoga, LED rasvjeta je svakako rasvjeta budućnosti i njezina primjena će se još više širiti. Naravno, sve više proizvođača će se morati uključiti u proizvodnju LED žarulja pa će i njihova cijena još pasti te će postati još prihvatljivije.

Postovi iz iste kategorije: