Važnost dobrog odabira sportske obuće

U današnje se vrijeme vrlo često zanemaruje važnost odabira sportske obuće, bilo da se radilo o muškoj ili ženskoj sportskoj obući. Ipak, ona je vrlo važna za vježbanje jer štiti i čuva građu stopala, a time i drugih dijelova tijelo jer pruža oslonac i daje stabilnost cijelom tijelu tijekom izvođenja vježbi ili trčanja. 

Ukoliko odaberete premalene muške ili ženske tenisice, vaše stopalo je izloženo udarcima i pritiscima što može dovesti do ozljeda i razvoja različitih deformacija.

Procjena idealne veličinu sportske obuće

Stručnjaci savjetuju da idealnu veličinu sportske obuće odaberete tako što ćete na praznom papiru nacrtati obris vaših bosih stopala, na njega položiti vašu uobičajenu obuću koja bi morala pokriti obris crteža. Ukoliko je kupljena sportska obuća unutar obrisa tada je najvjerojatnije da ste izabrali premali broj koji će uzrokovati nateknuća i žuljeve na stopalima, a ukoliko je preko rubova crteža, tada ste najvjerojatnije izabrali prevelik broj za svoje stopalo. 

Sportska obuća
U današnje se vrijeme vrlo često zanemaruje važnost odabira sportske obuće

Ako žensku sportsku obuću naručujete online, većina web trgovina sportskom obućom na svojim stranicama ima tablicu s točnim mjerama koje odgovaraju određenim brojevima. 

Čitajte i sljedeći članak: Korištenje tekstila u promotivne svrhe

Ipak, sve je češće i gotovo najpopularnije promoviranje postalo promoviranje uz pomoć tekstilnih dodataka.

Dijelovi ženske sportske obuće

Sva sportska obuća sastoji se od nekoliko dijelova, prvotno gornjeg i donjeg sloja te zračne komore potplata koji umanjuje opterećenja skakanja i hodanja. Donji dio pruža savitljivost, dok gornji dio sportske obuće čuva zglob i peru od udaraca. Evo i detaljnog pregleda dijelova sportske obuće:

  • obloženi spužvasti dio (pruža sigurnost i udobnost gležnju)
  • jezik
  • pojačani prostor za petu koji daje nozi čvrst oslonac pri različitim smjerovima kretanja i pruža sigurnost od udaraca
  • zračni gornji dio
  • prostor za prste
  • anatomski uložak
  • dvoslojni anatomski oblikovan uložak s dodatnim zračnim komorama za učinkovito smanjenje skakanja i koračanja
  • potplat s poprečnim utorom (omogućava savijanje prednjeg dijela stopala te smanjuje opterećenje i umor stopala pri skakanju i koračanju)

Ženske tenisice kao neizostavan dio ormara

Iako su žene poznate po velikom broju cipela različitih modela, ipak je njihov ormar nezamisliv bez niskih ženskih tenisica, najčešće u bijeloj boji kojima žene upotpunjavaju svoje odjevne kombinacije. Najbolje ženske tenisice napravljene su od brojnih materijala od tekstila i plastike pa sve do kože, u jednoj ili više boja, s uzorcima ili bez njih. 

Razlog zbog kojeg žene posjeduju ovaj oblik sportske obuće je u tome što su višenamjenski komad – pristaju uz sportsku odjeću, ali i uz traperice, suknje i haljine, a uz bijelu majicu s printom čine pun pogodak.

Sandale za dječake

Ne štedite na sandalama za dječake

Kada dođe toplije vrijeme, vjerojatno najbolja dječja obuća su razne vrste sandala. One omogućuju prozračnost, noge se neće toliko znojiti, a dijete će sigurno koračati. Imate li dječaka, onda pronađite neke udobne sandale za dječake u trgovinama s dječjom obućom.

Postovi iz iste kategorije: