Zaštitite svoje oči od plavog svjetla uz naočale za kompjuter

Ljudi danas provode više vremena ispred ekrana nego što su ikada u povijesti. Većina nas radi na računalima, u pauzama gleda u mobitele, a kada se vrati kući odmara se ispred televizora. Takav način života može imati negativan utjecaj na sve dijelove našeg tijela, ali i uma. Upravo zbog toga, trebamo poduzeti sve moguće mjere kako bismo se zaštitili od štetnih utjecaja mnogobrojnih ekrana oko nas.

Idealno bi, naravno, bilo, smanjiti vrijeme provedeno ispred ekrana, ali svi znamo da to realno i nije baš moguće. Jedan od koraka koji možemo poduzeti je nabavljanje naočala za kompjuter, odnosno modela koji će štititi naše oči od plavog svjetla koje računala emitiraju. 

Zamor očiju i zašto se javlja

Vjerojatno smo svi primijetili da, kada duže vrijeme radimo na računalu, pojavljuju se neki od ovih simptoma:

  • Zamagljeni vid
  • Naprezanje očiju
  • Crvenilo očiju
  • Suhoća očiju 
  • Glavobolja
  • Bol u vratu i ramenima

Ono zbog čega se događa zamor očiju je stalna promjena fokusa s tipkovnice na zaslon i obrnuo. Očna akomodacija je pod stalnim pritiskom i s vremenom dolazi do grča očnih mišića, čija je posljedica zamućenje vide. 

Također, dok gledamo u ekran, manje trepćemo što dovodi do suhoće i crvenila. Ono što možemo učiniti da smanjimo negativne učinke ekrana je kupiti naočale za kompjuter. Iako možda djeluje kao jednostavno rješenje, upravo to bi vas mogli riješiti svih gore navedenih problema.

Što su naočale za kompjuter i čemu služe

Prvo, važno je naglasiti da naočale za kompjuter neće magično riješiti sve probleme koje imate zbog gledanja u ekran. To bi moglo biti riješeno samo smanjenjem ili potpunim prestankom gledanja u ekran, što je nerealno. 

Kako naočale za računala stvarno rade?

Ipak, one mogu pomoći zbog toga što imaju antirefleksni sloj i filter plavog svjetla. Antirefleksni sloj umanjuje odsjaj koji vidimo te povećava propusnost svjetla, što smanjuje naprezanje očiju. Filter plavog svjetla također smanjuje napor očiju. 

2 u 1 modeli naočala

Ukoliko na očnom pregledu otkrijete da imate dioptriju, moguće je kupiti dioptrijske naočale koje su ujedno i naočale za računalo. Na taj način riješit ćete dva problema. Vaše se oči neće zamarati kako bi se fokusirale, a naočale za kompjuter smanjit će naprezanje očiju zahvaljujući smanjenju odsjaja i filtriranju plavog svjetla. 

naočale za kompjuter za zaštitu od štetnih utjecaja
Većina nas radi na računalima, u pauzama gleda u mobitele, a kada se vrati kući odmara se ispred televizora. Upravo zbog toga, trebamo poduzeti sve moguće mjere kako bismo se zaštitili od štetnih utjecaja. Ono što možemo je kupiti naočale za kompjuter ili dioptrijske naočale koje su ujedno i naočale za računalo. Upravo to bi vas mogli riješiti svih problema.

Najbolje je obaviti pregled vida kod oftalmologa te na temelju dioptrije zatražiti savjet od njega što bi vam preporučio.

Postovi iz iste kategorije: