Optika je nezamjenjiva pomoć za naše oči

Optika, kao grana fizike, je postala vrlo važan segment raznih industrijskih grana jer je njena primjena vrlo korisna i široka. Osobito je važna primjena optike u medicinske svrhe, kroz korekciju vida preporučenu od oftalmologa ili optometrista, te kasnije i optičara koji će pomoći izabrati najbolje rješenje korekcije vida.

Postoji mnogo optika u koje se možete obratiti u slučaju potrebe korekcije vida, a na vama je da izaberete onu koja odgovara vašim zahtjevima. Prije nego što se uputite u jednu od njih dobro se informirajte o tome koju vrstu proizvoda želite kupiti.

Kako vam optičar može pomoći?

Optičar, optometrist, oftalmolog…sva ova zanimanja postoje u svrhu rješavanja problema i bolesti oka, od koji su najviše zastupljene greške oka: dalekovidnost i kratkovidnost. 

Postoji mnogo optika
Postoji mnogo optika u koje se možete obratiti u slučaju potrebe korekcije vida, a na vama je da izaberete onu koja odgovara vašim zahtjevima.

Kratkovidnost i dalekovidnost su pogreške oka koje se razlikuju po tome što kratkovidnost onemogućuje jasno gledanje udaljenih predmeta, a kod dalekovidnosti je obrnuta situacija. Kratkovidnost se genetski nasljeđuje, a do prvih simptoma dolazi u djetinjstvu, a dalekovidnost se razvija kod očiju koje su tome sklonije. Za rješenje problema će se pobrinuti optika.

Čitajte i sljedeći članak: Naočale za kompjuter za ugodniji rad

Naočale za kompjuter posebna su vrsta naočala koja je kreirana kako bi ljudima koji puno vremena provode za kompjuterom pomogla u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Potrebno je ispraviti vid kod prvih znakova problema

Oba su stanja neugodna i smanjuju kvalitetu života, produktivnost na poslu, a mogu uzrokovati i ozbiljnu opasnost ako se ne liječe. Stanje oka će se nastaviti pogoršavati ako zanemarite problem i ne uputite se kod optičara ili oftalmologa.

Oba stanja možete riješiti optičkim pomagalima u vidu korekcijskih naočala ili leća. Vaš će vas optičar savjetovati koje pomagalo da izaberete jer u nekim slučajevima su leće bolji izbor, a ponekad su naočale preporučljivije.

Pročitajte sljedeći članak: Razne vrste muške kozmetike

Muška kozmetika u svojim počecima bila je vrlo oskudna i temeljila se na sapunu i vodi te proizvodima za brijanje. Vremenom se industrija muške kozmetike počela razvijati gotovo jednakom brzinom kao i industrija ženske kozmetike čime se i asortiman uvelike povećao.

Sve što trebate pronaći ćete u dobroj optici

Optika je mjesto u kojem danas možete riješiti sve probleme vezane u kratkovidnost ili dalekovidnost te prezbiopiju, dalekovidnost koja se javlja prilikom starenja. Ako niste sigurni jesu li za vas bolja opcija naočale ili kontaktne leće posavjetujte se s optičarem.

Većina optika danas u ponudi ima i oftalmološki pregled tako da na jednom mjestu možete obaviti pregled očiju, izabrati naočale ili leće te se napokon riješiti svojih problema s vidom.

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

Kontaktne leće su pravo rješenje

Kontaktne leće su sve češći izbor mnogih jer nude udobnost koju se ne može postići s naočalima, ali nekim očima ne odgovaraju. U tom slučaju se biraju okviri za naočale te stakla, ovisno o raznim željama. Možete birati između:

  • običnih leća
  • progresivnih leća (koje korigiraju vid na svim udaljenostima)
  • fotosenzibilnih leća (koje se prilagođavaju sunčevoj svjetlosti pa se zatamnjuju ako je jaka)
  • i sličnih

Većina optika ima i odličan izbor sunčanih naočala koje su svakako dobre za oči.

Čitajte i sljedeći članak: Prepoznajte izgorjelost na vrijeme

Razlog zašto je izgorjelost danas toliko česta pojava krije se u nekoliko različitih stavki, koje su vezane za današnju kulturu i stil života. 

Postovi iz iste kategorije: