Naočale za kompjuter za ugodniji rad

S obzirom na to da živimo u vrlo dinamičnom svijetu te da se sve veći dio poslova obavlja uz pomoć kompjutera, sve veći broj ljudi koji rade na njima suočava se s poteškoćama vida i njegovog gubitka. Naime, posebno osjetljive osobe su one koje već imaju problema s vidom i određenu dioptriju koja se potom rapidno povećava. Ali osjetljive su i one osobe koje prethodno nisu imale probleme s vidom, a sada se suočavaju s problemima poput glavobolje, zamućenog vida, nelagode, suhoće očiju i slično. 

Ako se pronalazite u prethodnim rečenicama, tada su odlično rješenje za vas naočale za kompjuter.

Ugodniji rad na kompjuteru uz naočale za kompjuter

Naočale za kompjuter posebna su vrsta naočala koja je kreirana kako bi ljudima koji puno vremena provode za kompjuterom pomogla u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ono što je karakteristično za naočale za kompjuter je to da one ne moraju nužno dolaziti s lećama koje imaju dioptriju, dakle mogu ih nositi i osobe koje nemaju dioptriju i koje dobro vide. No, 

kod njih uslijed dugog vremena provedenog za kompjuterom dolazi do naprezanja očiju i nelagode uzrokovane svjetlošću ekrana.

Naočale za kompjuter posebna su vrsta naočala koja je kreirana kako bi ljudima koji puno vremena provode za kompjuterom pomogla u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Zaštitni premazi stakala naočala su vrlo važni

S obzirom na to da naočale za kompjuter mogu nositi i osobe koje nemaju dioptriju, postavlja se pitanje njihove specifičnosti i funkcionalnosti. Naime, ono što je specifično za njih su njihovi zaštitni premazi i filteri:

  • Antirefleksni sloj
  • Filter plavog svjetla

Ovi filteri uvelike pomažu tijekom duljeg rada za kompjuterom, a na koji način objasnit ćemo u nastavku.

Specifičnost filtera za zaštitu očiju

Antirefleksni sloj je poseban zaštitni sloj, odnosno premaz za naočalne leće koji sprječava refleksiju unutarnje i vanjske površine stakla čime umanjuje odsjaj. Ovaj sloj može se staviti na sve vrste naočalnih leća pa i na one s dioptrijom. Glavna prednost ovog zaštitnog sloja je to što značajno smanjuje naprezanje očiju tijekom rada na kompjuteru zbog čega je sastavni dio svih naočala za kompjuter. 

S obzirom na to da ekrani kompjutera emitiraju plavu svjetlost čiji dijelovi ponekad mogu biti vrlo štetni, važno se zaštiti od njih, a u tome pomaže filter plave svjetlosti na naočalama za kompjuter. Plava svjetlost uzrokuje naprezanje očiju pa ovaj filter smanjuje to naprezanje i olakšava rad na kompjuteru. Ovaj filter je najčešće žute boje s unutarnje strane leće, dok je s vanjske strane on potpuno bezbojan i neprimjetan, no danas postoje i modeli koji su potpuno bezbojni s obje strane leće.

Postovi iz iste kategorije: