LED žarulje za auto osiguravaju vožnju bez rizika

Posljednjih desetak godina broj automobila na cestama višestruko je narastao i gužve su postale svakodnevna boljka svih vozača.

Iako je za velik dio sigurnosti tijekom vožnje odgovoran vozač, postoji mnogo autodijelova koji mu olakšavaju vožnju, a LED žarulje za auto su jedna od tih stvari.

LED žarulje za auto su postale “must have” svih novijih automobila i iskorištene su na mnogo načina, ne samo kao sigurnosni faktor.

LED žarulje koje pružaju sigurnost na cesti

Auto žarulje su široka kategorija jer svako vozilo ima svoju marku i tip, a postoji i mnogo vrsta žarulja: žarulje za prednja svjetla, za stražnja svjetla, za poziciju i za žmigavce.

Dugi niz godina halogene žarulje imale su prednost pred svim ostalim vrstama, ali nakon pojave LED auto žarulja, one su manje tražene.

Osim iznimne preglednosti s obzirom na boju snopa svjetlosti koju pružaju tijekom noći, LED žarulje za auto pokazale su se mnogo dugotrajnijima od halogenih i tako su zasjele na prijestolje auto rasvjete.

LED svjetlost pruža iznimnu preglednost na cesti i bolji osjećaj tijekom vožnje pa se većina vozača pri kupnji novog auta odlučuje za njih.

LED žarulje su odlične i za ostalu rasvjetu u automobilima

H4 LED žarulje za auto su odlične i za osvjetljavanje unutrašnjosti auta i njegovih dijelova kao što su krov, vrata, pretinci, prtljažnik i slično.

Posebno popularno je postalo osvjetljavanje donjeg dijela auta hladno plavom LED rasvjetom što odlično izgleda kod svih malo luksuznijih auta.

 

Naš savjet je da svoje stare halogene žarulje zamijenite LED rasvjetom kako bi olakšali vožnju i unijeli dašak luksuza u svoj auto, ali morate biti svjesni zahtjevnosti ugradnje.

Obratite pozornost da li žarulje koje kupujete imaju CE certifikat koji zadovoljava sve međunarodne standarde i pružaju standardnu kvalitetu korisniku.

Biranje LED žarulja za auto zahtijeva strpljenja i vremena

Iako vam se čini teškim zadatkom, kupnja LED rasvjete za auto nije bauk, ali može biti zahtjevna.

Razlog tomu je ogroman izbor različitih vrsta rasvjete i njihova sinkronizacija s autom, posebno kod kupnje prednjih svjetala.

Kako bi izbjegli mogućnost kupnje krivih žarulja, koje nakon ugradnje neće raditi, najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom.

Naime, LED žarulje zahtijevaju posebnu vrstu ležišta, posebni elektronički način ugradnje i ne pristaju u svaki auto.

Običnim pretraživanjem interneta i upisivanjem modela svog auta otkrit ćete širok izbor LED žarulja za vaš auto.

S obzirom na to da ima puno vrsta, svakako se morate raspitati koje bi najviše odgovarale vašem modelu auta i potrebama, te koje su najbolje za ugradnju.

Također morate biti oprezni pri kupnji jer nećete lako proći tehnički pregled ako nemate originalne LED žarulje namijenjene za vaš auto. I ne samo to, osim LD žarulja, morate imati sve dodatne uređaje kao što su balast, uređaj za nagib svjetala, za pranje svjetala i dr.

Razlog tomu je velik broj automobila s lošim LED svjetlima, koji ometaju ostale sudionike na cesti zato što LED žarulje koje su stavili nisu prilagođene njihovim automobilima i originalnim farovima.

Također morate obratiti pozornost i na cijenu ugradnje koja je dosta viša nego kod ugradnje običnih žarulja.

LED žarulje za auto moraju biti pažljivo birane i iz razloga što mogu prouzročiti zagrijavanje farova, što može oštetiti i prostor oko njih.

LED svjetla imaju zakonska ograničenja

LED svjetla nisu svugdje naišla na dobar odaziv zakonodavca.

Jedan od primjera za to je i Britanija gdje je utvrđeno da LED diode zbog svog fokusiranog snopa svjetlosti mogu zaslijepiti vozače iz suprotnog smjera (za razliku od običnih halogenih žarulja koje raspršuju svjetlost). Zbog toga je sazvana posebna istraga da se ustvrdi utječu li LED žarulje na sigurnost na cestama.

Ugradnja LED auto žarulja u svjetla namijenjena i homologirana za upotrebu starih halogenih žarulja je zakonom zabranjena i takvo će vozilo biti proglašeno  tehnički neispravnim. To je zbog toga što nije dovoljno samo promijeniti LED žarulje već i kompletni dio koji ih okružuje.

Jedini način na koji se prema zakonu mogu ugraditi LED svjetla ugradnja tipno odobrenog sklopa koji uključuje i sve potrebne dodatne uređaje. Nakon ugradnje vozilo mora proći testiranje i biti odobreno za upotrebu.

Ukoliko vam se ovo čini kompliciranim, za početak ubacite LED rasvjetu oko registarskih tablica, u prtljažnik i u krov pa vidite odgovara li ta vrsta vašim potrebama i sviđa li vam se ugođaj.

Ako vam se LED svidi, onda ćete pronaći način i kako ugraditi LED farove na autu.

Pročitajte kako sjenila za auto daju elegantni izgled, a istovremeno omogućuju privatnost putnicima. Više o tome ako slijedite linku.

Koristite besplatni alat za provjeru domene kako bi saznali koje domene možete saznati jeftino! Više o tome ako slijedite linku.

Postovi iz iste kategorije: