USB ključ koji je pokorio svijet prijenosa podataka

USB ključevi odlični su za stvaranje backup kopija podataka, ali i prenošenje datoteka, pogotovo znate li da ćete datotekama morati pristupiti s mjesta na kojemu nemate pristup Internetu. Bilo da stvarate prijenosni miks glazbe za automobil, spremate kakvu važnu prezentaciju ili ga koristite za prenošenje videa, svatko od nas ima barem jedan USB ključ koji rijedovito koristi. Popularnost uistinu nije čudna – relativno maleni i stanu u svaku torbu ili džep. Spremanje i prijenos datoteka vrlo je jednostavan i moguće ga je koristiti na gotovo svakom računalu, a osim toga otporni su na mnoge uvjete, što ih čini idealne za korištenje.

Prevlast USB tehnologije

USB ključevi gotovo su u potpunosti preuzeli ulogu glavnog načina prijenosa podataka od CD-a i disketa prije njega. Osim što za prijenos podataka na USB ne treba nikakav poseban software, a generalno nudi više prostora od CD-a. S druge strane, smanjenjem dimenzija prijenosnih računala mnoga prijenosna računala više ne uključuju čitač CD-a i DVD-a, dok se mogu pohvaliti s u prosjeku tri ili četiri utora za USB priključak. Iako su CD-i pružali mnogo veću otpornost od disketa, i dalje je postojala mogućnost gubljenja dijela podataka zbog izloženosti CD-a svijetlosti i toplini ili nastanka ogrebotina na površini CD-a koje su uzrokovale „preskakanje“.

USB ključ je u usporedbi gotovo neuništiv – hardver USB-a često je zaštićen debelom plastikom ili gumom koje ga čuvaju od topline i vlage barem do određene točke, a njihova jedina slabost je u priključku samog ključa, koji, ako izgubi kontakt, onemogućuje čitanje podataka.

Različiti oblici, ista svrha – prijenos podataka

Prvi USB ključevi bili su obični plastični četverokuti s priključkom zaštićenim poklopcem, dok su se kasnije također mogli pronaći i USB ključevi s priključkom na izvlačenje. Danas, uz ozbiljno smanjenje čipova, moguće je pronaći USB ključeve nekoliko desetaka puta veće od onih prije nekoliko godina, koji su dimenzijama 2/3 manji od prijašnjih.

USB ključ moguće je pronaći u obliku privjesaka, uredskih predmeta poput kemijskih olovaka, kartica, pa čak i nakita, što znači da svoj USB ključ uvijek možete imati nadohvat ruke, a istovremeno skrivenim od ostatka svijeta. USB ključevi također su jedan od najpopularnijih promotivnih poklona, jer osim niske cijene proizvodnje nude mogućnost dijeljenja promotivnih materijala ali i koristan poklon za promociju.

Hrvatski hosting. Uporedite i izaberite iz široke ponude svoj web hosting paket, Windows ili Linux OS, s datacentrima u Hrvatskoj. Čitajte više …

Tanke, lagane i jednostavne maskice za mobitel i torbice idealne su za svaki pametni mobitel. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: