Bez straha od hladne zime uz debeli pulover

Jedan od najnošenijih komada zimske odjeće su svakako puloveri. Riječ dolazi od kombinacije dviju engleskih riječi – pull i over što znači povuci na vrhu ili stavi na vrh. U svojoj definiciji pulover je pleteni džemper s dugim rukavima kojem mogu biti dodani patentni zatvarači ili gumbi, a nerijetko na vratu ima i V izrez.

U trgovinama s odjećom su dostupni brojni modeli, koji se razlikuju po načinima kroja, a također su dostupni i u raznim bojama te s raznim zanimljivim natpisima.

Puloveri se nose od davnina

Povijest ovog odjevnog predmeta započela je u 19. stoljeću kada su ih prvi nosili irski i škotski mornari. Mornari su ih nosili preko košulja i majica pružajući im tako udobnost, ali toplinu za vrijeme hladnoće i zimskog vremena. 

Ženski puloveri
Jedan od najnošenijih komada zimske odjeće su svakako puloveri.

80-ih godina 19. stoljeća pulovere su počeli nositi Englezi kao dio sportske odjeće, dok su ih 40ak godina kasnije počele nositi i žene. U 20. stoljeću puloveri kao odjevnim predmet počinju biti zanimljivi i svjetskim modnim dizajnerima koji ih počinju uvrštavati u svoje kolekcije popularizirajući ih na taj način.

Odjeća od plemenitih materijala

U svojim počecima puloveri su se izrađivali od luksuznijih i prirodnih materijala poput:

  • Vune
  • Kašmira
  • Mohaira
  • Pamuka

Njihova izrada je u početku bila ručna, dok su se proizvođači danas okrenuli strojnoj izradi, ali i umjetnim materijalima. Tako su danas nerijetko dostupni razni modeli od sintetičkih materijala.

Pročitajte sljedeći članak: Ženska odjeća kao najprodavanija vrsta robe

Kada bismo razgovarali o tome koja je vrsta robe na svijetu najprodavanija, osim nužnih namirnica, to bi svakako bila ženska odjeća. Naime, kroz godinu dana u svijetu se proizvedu milijuni tona ženske odjeće koja se prodaje diljem svijeta, u različitim trgovinama te pripada različitim cjenovnim razredima.

Od službenog do casual modnog stila

Osim što su topli, prednost pulovera je i to što daju velike mogućnosti kombiniranja s ostalim odjevnim predmetima. Tako ih moguće nositi uz poslovne hlače na crtu, pencil suknju, midi suknju, traperice, s košuljom ili bez nje. 

Također, oni se vrlo lako mogu kombinirati s različitim vrstama cipela od salonki pa sve do čizama, ovisno o potrebama. U elegantnijim kombinacijama se mogu kombinirati s košuljama ili bluzama ili satenskim suknjama, dok se u casual izdanjima kombiniraju s tenisicama i trapericama.

Savjeti za nošenje ženskih pulovera

Iako su ženski puloveri prilično bazičan odjevni komad za koji se misli da svima pristaje, to nije tako, već je prilikom odabira dobro slijediti iduće savjete:

  • Izaberite prirodne materijale
  • Duže modele trebaju birati visoke žene, dok kraće modele trebaju birati niže žene
  • Žene s tankim rukama trebaju birati one s rukavima duljine 3/4
  • Kratki vrat izdužit će V-izrez, a isti će dobro naglasiti bujne grudi

Postovi iz iste kategorije: