Žarulje su rasvjeta bez koje ne možemo

Kvaliteta rasvjete u velikom dijelu ne ovisi samo o rasvjetnom tijelu već o žarulji koja se nalazi u njemu. Žarulja je izvor koji proizvodi svjetlost pa bez žarulje nema ni svjetlosti. Svako mjesto ili prostorija treba određenu količinu svjetlosti pa je prije kupnje rasvjetnog tijela najbolje utvrditi koju ćemo žarulju koristiti i za koju namjenu, a tek onda kupiti svjetiljku.

Jednom kad utvrdite koje sve zahtjeve mora ispunjavati rasvjetno tijelo tek onda možete kupiti žarulju, jer nije svejedno trebate li rasvjetu za dugotrajni rad ili dekorativnu rasvjetu koja služi samo za opuštanje. 

Energetska učinkovitost je važan faktor kupnje

Danas postoje energetski učinkovite žarulje koje imaju jako dugi vijek i dostupne su za sve vrste rasvjete. One su veliki napredak u odnosu na obične koje su do prije nekoliko desetljeće bile u najširoj upotrebi. Takve standardne žarulje sa žarnom niti troše mnogo struje, a samo pet posto te struje postaje svjetlost dok se ostatak pretvara u toplinu.

Zbog toga su nastale energetski učinkovite koje:

  • smanjuju troškove osvjetljavanja prostora
  • bolje ga osvjetljavaju 
  • dugo traju pa ih nije potrebno često mijenjati

One štede mnogo energije, a najviše se koriste fluorescentne, halogene i LED.

Kvaliteta rasvjete u velikom dijelu ne ovisi samo o rasvjetnom tijel

Fluorescentne žarulje

Fluorescentne žarulju stvaraju istu količinu svjetlosti kao i standardne žarulje sa žarnom niti, ali troše samo desetinu električne energije koju troše klasične žarulje. Ovaj se tip žarulja većinom koristi za spremišta, garaže i podrume.

Halogenke

Halogene žarulje troše oko 40 posto manje struje u odnosu na standardne sa žarnom niti, ali pružaju razinu svjetlosti koja je dva puta sjajnija od njih. Takva sjajna svjetlost idealna je za korištenje kod usmjerene rasvjete pa se halogene često koriste u uredima, za osvjetljavanje radnih ploha u kuhinjama ili za neki vrlo precizan posao na maloj udaljenosti.

LED žarulje

LED žarulje su izuzetno energetski učinkovite i sve popularnije u svim segmentima rasvjete. Njihov se rad zasniva na emitiranju svjetlosti kroz male diode koje struju direktno pretvaraju u svjetlost. LED imaju:

  • jako veliku učinkovitost
  • dug vijek trajanja 
  • vrlo sjajnu svjetlost

Zbog toga su LED diode jako dobar izbor rasvjete kod čitanja. Osim toga, LED diode su jako male pa se mogu koristiti za osvjetljavanje raznih dijelova namještaja kao što su garderobni ormari, karniše, kuhinjski ormari i slično, što donosi i dekorativnu i funkcionalnu komponentu.

Ako još niste iskušali svoje standardne štedne žarulje zamijenili novima svakako to učinite kako bi dobili mnogo bolju rasvjetu s mnogo manjim troškovima.

Postovi iz iste kategorije: