Menstrualni problemi kod žena

U životu svake žene jednom mjesečno manifestiraju se simptomi menstrualnih problema, odnosno PMS-a. Ovi simptomi razlikuju se od žene do žene te obuhvaćaju nekoliko aspekata – fizički, emocionalni i psihički. 

Menstrualni problemi obično se javljaju tjedan ili dva prije početka menstruacije, a njihov intenzitet može varirati od blagog do vrlo izazovnog, ovisno o danu pojavljivanja, ali ovisno i o svakoj pojedinoj ženi. Postoji i manji postotak žena koje nemaju nikakve menstrualne probleme.

Osim hormonalnog disbalansa, menstrualne probleme može uzrokovati i genetika pa su tako neke žene sklonije osjetljivosti na promjene u razini hormona.

Uzrok menstrualnih problema je nepoznat

Iako se medicina uvelike razvila, pravi uzrok za PMS još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Stručnjaci prilikom objašnjavanja uzroka menstrualnih problema polaze ipak od činjenice da se u tom razdoblju u tijelu žene događa velik broj fizioloških promjena koje su u prvom redu uzrokovane spolnim hormonima. Njihova se razina tijekom faza ciklusa mijenja pa ta promjena njihove razine utječe na žene. 

Osim hormonalnog disbalansa, menstrualne probleme može uzrokovati i genetika pa su tako neke žene sklonije osjetljivosti na promjene u razini hormona.

Najčešće manifestacije PMS-a

Iako su menstrualni problemi vrlo poznata pojava u svijetu i dalje postoji dio žena ili mladih djevojaka koje nisu upoznate sa svim simptomima te iste ne mogu prepoznati. Iako se simptomi PMS-a razlikuju od žene do žene postoji nekoliko najčešćih koji se pojavljuju kod najvećeg broja žena kao što su:

  • Promjene raspoloženja
  • Grčevi u trbuhu
  • Povećan ili snižen apetit
  • Problemi s probavom
  • Pojava akni
  • Glavobolja
  • Bolovi u mišićima
  • Napetost i osjetljivost u grudima

Iako nijedna od navedenih promjena na tijelu, odnosno simptoma nije jednostavna ni ugodna, a vrlo često i ometa žene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, nužno je prihvatiti ih kao dio jednog fiziološkog procesa u tijelu žene te se na iste pripremiti.

Hidratacija i opuštanje su ključni za žene

Kao što je navedeno, simptomi menstrualnih problema najčešće nisu kod svih žena isti, no ipak postoji nekoliko načina uz primjenu kojih se ovo izazovno razdoblje u mjesecu može lakše prebroditi. Kada govorimo o fizičkim manifestacijama kao što su grčevi u trbuhu, bolovi u mišićima i glavobolja, njihovo rješavanje je vrlo jednostavno jer se primjenom lijekova protiv bolova i dodataka prehrani poput magnezija oni vrlo jednostavno rješavaju. 

S druge pak strane povećan ili smanjen apetit, akne i emocionalni problemi nisu tako jednostavno rješivi. U tom je smislu važno biti blag prema sebi, dopustiti si dovoljno sna, smanjiti pretjerane fizičke aktivnosti, unositi puno tekućine, ali i poneki slatkiš ili masniji obrok, ukoliko je to nešto što vaše tijelo traži.

Postovi iz iste kategorije: