Motorna ulja visoke kvalitete

Kao što je ljudskom tijelu za pravilan rad neophodan unos zdrave hrane i tekućine, tako je i za pravilan rad motora potrebno koristiti motorna ulja visoke kvalitete. U današnjem užurbanom životu, gotovo je nezamislivo biti bez automobila, koji omogućava mobilnost u svakom trenutku.

Automobil je stroj koji osim benzina za vožnju, za pravilan rad zahtjeva i redovno održavanje ostalih dijelova, te korištenje ulja. U današnjem tekstu pobliže ćemo vas upoznati s razlozima zbog kojih je ulje od presudne važnosti, te kako odabrati i gdje kupiti kvalitetna motorna ulja.

Čemu služi ulje za motor?

Motor je glavni dio svakog automobila i ujedno je pokretač auta. Budući da je veoma kompleksan i sastoji se od mnogo manjih dijelova, bilo kakav kvar na motoru zahtjeva skupe popravke. Kako bi motor pravilno funkcionirao i trajao što dulje, postoje motorna ulja, koja će mu zaštititi njegove dijelove od trošenja i smanjiti trenje.

Čemu služe motorna ulja za motor?
Motorna ulja MOTUL

Ulje se u prosjeku mijenja svakih 20 tisuća kilometara, no ovisno o starosti automobila i ispravnosti motora, potrebno je redovno provjeravati razinu ulja u motoru. Nikako nemojte čekati do posljednjeg trenutka ili ne provjeravati ulje, jer nedostatak ulja dovodi do ozbiljnih kvarova na motoru.

Vrste ulja za automobil

Postoji nekoliko  različitih ulja u ponudi, a razlikuju se ovisno o modelu automobila i motoru. Najbolja su sintetička motorna ulja, jer su izrazito učinkovita na svim temperaturama. Bilo da se radi o zimi ili ljeti kada temperature dosežu izrazito velike brojke, ova ulja su veoma kvalitetna i odličan izbor. Negativna strana im je nešto viša cijena od sintetičkih ili polusintetičkih ulja. Ova ulja jesu jeftinija, no na dugoročno nisu najbolji odabir za motor vašeg limenog ljubimca.

Viskoznost je također veoma bitna kod odabira ulja. Po njoj se i razlikuje kvaliteta ulja na tržištu, a najpoznatiji proizvođači su Castrol i Shell. 

Izmjena i kupnja ulja

Najbolji odabir za kupnju ulja su online trgovine, koje nude kvalitetna motorna ulja po najboljim cijenama. Iako možete sami mijenjati ulja, ako niste stručni u tome možete odnijeti ulje i automobil kod mehaničara, koji će profesionalno izmijeniti ulje.

Kod izmjene ulja u većini slučajeva mijenja se i filter ulja, koji ima veliku zadaću u vašem automobilu, kao i razni drugi filteri. Ulje je glavni temelj za dugovječnost motora i morate se pobrinuti da je u motoru uvijek dovoljno ulja.

Kažu da je avto za zimu a motor za ljeto. Prečitajte kako možete uživati u vožnji motocikla bez obzira na vremenske uvjete i koja je bitna moto oprema za svakog vozača.

Postovi iz iste kategorije: