Spašavanje podataka iz diska u kvaru

U 21 stoljeću i današnjem dobu visoko razvijene tehnologije, njena pristupačnost širokoj masi omogućila je da puno veći broj podataka pohranimo na kompjuteru. Iako je kompjuter praktično rješenje za spremanje velikih količina podataka, postoji velika mogućnost kvara nekog od njegovih dijelova. U slučaju kvara hard diska podatci s njega su izgubljeni, te je jedini način njihovog oporavka spašavanje podataka.  

Kvar na hard disku

Simptomi kvara na hard disku su neprepoznavanje medija ili sporo učitavanje i ispisivanje podataka. Također novi čudni zvukovi mogu sugerirati na to da je uređaj u kvaru. Spašavanje podataka iz diska nije lak posao i daljnji tekst pomoći će vam da otkrijete kako da odradite prepoznati kvar na hard disku i kako znati je li vaš hard disk u kvaru

Kako otkriti kvar hard diska

Najlakši izbor da se otkrije jeli hard disk u kvaru je njegova dijagnostika. Svaka tvrtka koja se bavi popravkom dijelova komponenti računala najčešće će vam besplatno odraditi dijagnostiku i prema tome će imati sliku o veličini kvara, te na koji način mogu spasiti podatke s hard diska. Iako je moguće da je kvar hard diska toliko velik da je spašavanje podataka nemoguće, u većini slučajeva dešava se uspješno i gotovo svi podatci s hard diska se spase.

Spašavanje podataka je uvijek moguće

U nekim ekstremnim uvjetima kvar hard diska može biti neko fizičko oštećenje (primjerice neispravna glava ili motor), te to može prouzročiti da neki dijelovi podataka ne mogu biti spašeni. U takvim slučajevima tvrtke koje se bave spašavanjem podataka iz hard diska učinit će sve u svojoj moći da sve one podatke koje moguće spasiti, spase. Profesionalni servisi mogu spasiti podatke osim iz hard diskova i iz raznih modela kao što RAID polja, SSD diskovi,  te svih drugih vrsta uređaja za pohranu podataka.

Čak i ako ste mislili da su podaci s vašeg diska gotovi ako je došlo do poplave i u takvim ekstremnim slučajevima moguće je spašavanje podataka. Barem dio podataka s hard diska moguće je uspješno spasiti. Ako na hard disku čuvate veoma važne podatke za svaki slučaj najpametnije bi bilo da sve važne podatke čuvate na dva uređaja, kako u slučaju kvara jednog, na drugom uređaju podaci ostanu spašeni.

Postovi iz iste kategorije: