Božićni ukrasi za uljepšavanje bora i prostora

Božić je zasigurno najveći blagdan i donosi posebno oduševljenje kod djece, zbog darova. Glavni simboli su zasigurno božićno drvce i adventski vijenac, a osim njih postoje i razni drugi božićni ukrasi kojima možete urediti prostor ili okućnicu. 

Kroz ovaj tekst ćemo vas upoznati s time koji su ukrasi za Božić najpoznatiji i koja je njihova simbolika te zbog čega se još od povijesti iščekuje rođenje Isusovo i pale adventske svijeće.

Božićni ukrasi - kuglice
Kuglice kao božićni ukrasi

Božićno drvce je glavni simbol

Glavni simbol je bor, koji predstavlja život. Zimzelene grančice preživljavaju i najhladnije zime te se zbog toga već godinama bor unosi i ukrašava u kućama. Na Božić se slavi rođenje i ujedno božićno drvce simbolizira Krista i njegov dolazak. Kroz povijest se je ukrašavalo svijećama, a danas se na njega stavljaju lampice i razni božićni ukrasi, poput:

  • kuglica
  • lampica
  • zvijezde

Bor se kiti na Badnjak i tradicija je da ga kiti cijela obitelj. Advent donosi u kuću mir i radost te predstavlja najljepše doba godine u kojem se posebna pažnja posvećuje ljubavi prema prijateljima i obitelji. Ako pak nestrpljivo čekate da okitite drvce, možete ga okititi i treću nedjelju adventa, kada se pali svijeća radosti iz vijenca.

Pročitajte sljedeći članak: Umivaonici su nezamjenjiv dio svake kupaonice

Osim kvalitete, kupaonica mora biti i estetski privlačna kako bi stvorila savršen ambijent za opuštanje i bila ugodna za boravak u njoj, a umivaonici za kupaonicu su jedan od najbitnijih elemenata.

Adventski vijenac simbolika

Simbolika koju nosi adventski vijenac posvećena je ljubavi prema Kristu i njegovoj pobjedi. On sadrži 4 svijeće, od kojih svaka predstavlja jednu bitnu simboliku, a pale se kroz 4 nedjelje Došašća. Simbolika svijeća je:

  1. Nada i vjera
  2. Mir
  3. Radost
  4. Ljubav

Postoje i razni drugi lijepi božićni ukrasi, koji će dati posebnu čar adventu, a ujedno nose i određenu simboliku.

Božićni ukrasi za uljepšavanje doma

Božićni ukrasi nose određene simbolike, no postoje i oni koji su od povijesti korišteni samo za uljepšavanje prostora, a jedan od najpoznatijih su češeri. Oni uz dodatak zimzelenih grančica, mašnica ili ukrasa od voća mogu biti odličan dodatak za zidove ili stol. U današnje vrijeme se često rade i ukrasi od tjestenine, koje se spajaju s vrućim ljepilom i farbaju u zlatnu ili srebrnu boju sa sprejem.

LED božićne lampice služe za ukrašavanje kuće iz vana, a mogu se kupiti prema određenoj duljini. Prije kupnje izmjerite balkon ili dijelove koje želite ukrasiti i kupite odgovarajuću duljinu.

Postoje razni ukrasi za Božić koji će prostor učiniti ljepšim i dati mu čar samog rođenja Krista. Ono što je posebno važno i predstavlja radost svih članova obitelji je zajedničko ukrašavanje, a pogotovo kod najmlađih u obitelji. Božić predstavlja radost i mir, stoga ga prevedite u krugu najmilijih.

Postovi iz iste kategorije: